Exclusivitate la un Festival al Naționalităților din România

• publicat la: 5 septembrie 2016
Exclusivitate la un  Festival al Naționalităților din România

Am primit pe adresa redacției un material de la unul dintre spectatorii de la Festivalul Naționalităților de la Bogdand, un eveniment aflat la cea de-a XXVI-a ediție, pe care vi-l supunem atenției.

Precizăm că acest Festival al naționalităților  a fost inițiat imediat după Revoluție din dorința unui dascăl local de a aduce pe aceeași scenă, într-un cadru rural adevărat, tot ce are mai frumos și mai valoros regiunea de Sud a județului Satu Mare în folclor și este organizat de Consiliul județean, de  Centrul  Judeţean de Valorificare şi Conservare a Tradiţiei Populare și de către primăria comunei.

La ediția din acest an a fost invitat  pe lângă cele 16 ansambluri şi formaţii de dansuri româneşti, maghiare, şvăbeşti şi ţigăneşti din mai multe localităţi ale judeţului şi un ansamblu folcloric din oraşul polonez Jaslo. La deschiderea oficială au fost rostite și alocuțiuni în limba română după prezentarea bilingvă dar apoi, la prezentarea efectivă a formațiilor populare totul a fost rostit doar în limba maghiară. Potrivit spectatorului, delegația Poloniei  aștepta să fie strigată în limba țării și să fie pronunțat cuvântul Polonia așa că nu au știut că trebuie să urce pe scenă când a fost prezentată ca Lengyelorszag.

Iată materialul …

De mai bine de 25 de ani an pe scena în aer liber din Bogdand se întâlnesc, pentru  valorificarea folclorului autentic și apoi conservarea lui, ansambluri folclorice  din județ și nu numai care prezintă prin costume, cântece și dansuri populare, datinile și obiceiurile străvechi ale comunităților din care fac parte.

Anul acesta, participanții la eveniment au avut parte de mai multe surprize  neplăcute. Pe scenă au evoluat 2-3 formații românești care au avut maxim 15 minute  alocate în schimb maghiarii au avut  8 sau 9 formații  cu până la 40 de minute pe moment. Nici nu mai discutăm că prezentarea s-a făcut doar în   limba maghiară, românii nevorbitori de maghiară prezenți la eveniment neputând   înțelege nimic. Până și comercianții erau majoritate etnici maghiari și foarte   iritați dacă doreai să vorbești cu ei în limba română. Încă o dată, românii sunt   umiliți, iar acest fenomen a luat mare amploare după alegerile din 5 iunie. „

Buletin de Carei

comentarii

de sorin-iulian florut la 5 septembrie 2016 - 11:12

Este, de fapt, adevărata fata a ungarismului pe care îl înfățișează o parte dintre etnicii unguri.

de abdul la 5 septembrie 2016 - 14:07

Nu vedeti ca odata cu trecerea timpului sunt tot mai agresivi ?

de mircea la 5 septembrie 2016 - 14:31

pentru ca statul roman permite batjocorirea romanilor.
in strada iesiti si vedeti cum se rezolva treaba cu ei!

de Popovici la 5 septembrie 2016 - 19:20

Halal, ne prostituam de fata deja doar ca sa ii ghidilim pe unguri.
Rusine organizatorilor

de cetatean la 6 septembrie 2016 - 17:45

Trebuie de urgență făcută o sesizare către Prefectură, în care să cereți Prefecturii să solicite explicații organizatorilor, și să-i sancționeze, deoarece banii pentru festival s-au primit de la statul ROMÂN, festivalul a avut loc în ROMÂNIA, și este dreptul românilor din ROMÂNIA să se vorbească în limba oficială a ROMÂNIEI. Prefectul trebuia să se autosesizeze pentru că acolo, chiar pe scenă au fost și oficialități ale statului ROMÂN!
Există și CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, TREBUIE să trimiteți și acolo o sesizare. În rest e cât se poate de clar, e încă o bătaie de joc față de români !!! Și asta pe banii statului ROMÂN !

Lasati un comentariu