Naşterea Maicii Domnului

• publicat la: 7 septembrie 2016
Naşterea Maicii Domnului

Sărbătorim în prima lună a anului bisericesc, pe data de 8 septembrie, naşterea Fecioarei, unul dintre praznicele Născătoarei de Dumnezeu.

Simbol al bunătăţii, Fecioara Maria a primit putere de la Tatăl, înţelepciune de la fiul, har şi bunătate de la Duhul Sfânt.
A adunat în sine toate virtuţile, căci mamă a lui Hristor nu putea fi decât cel mai vrednic dintre oameni.

Fiind mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât Serafimii, Întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul şi apoi naşterea „fără stricăciune” a fost astfel posibilă.

Sfinţii şi drepţii Ioachim şi Ana sunt părinţii Maicii Domnului şi sunt prăznuiţi a doua zi, pe 9 septembrie, după Naşterea Maicii Domnului.

Sfânta Ana, care se sărbătoreşte pe 25 iulie, s-a măritat în Nazaret cu Ioachim, iar pe Maica Domnului a născut-o la o vârstă înaintată, când nici nu mai spera, prunc dăruit ca o minune a lui Dumnezeu, aşa cum făcuse cu Avraam şi cu Sara.

Astfel, îngerul Domnului a vestit că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta şi prin care va veni mântuirea lumii”.

La vârsta de trei ani, Sfânta Fecioară a fost dusă de părinţi la templu, unde i-a slujit lui Dumnezeu şi unde a crescut împreună cu celelalte fecioare. Pe data de 21 noiembrie, credincioşii prăznuiesc Intrarea Sa în Biserică.

Potrivit crestinortodox.ro, numele de „Maria” provine din ebraicul „Aia”, care înseamnă „Domn” şi se tâlcuieşte „Doamnă”, deoarece ea domneşte şi stăpâneşte peste cele cereşti şi pământeşti ca Maică a lui Dumnezeu.

La sărbătoarea închinată venirii pe lume a „Celei mai înalte decât cerurile”, cu flori proaspete să împodobim icoana la praznicul Nașterii Mariei şi să sporim rugăciunile către Preacurata.
Troparul Praznicului Naşterii Maicii Domnului
“Naşterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru. Şi, dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; şi, stricând moartea, ne-a dăruit nouă viaţă veşnică”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu