Refugiații din Horia

• publicat la: 25 septembrie 2016
Refugiații din Horia

Satul Horia, ultima barieră românească de la granița de Nord Vest. Moții din Horia îl cinstesc și astăzi așa cum se cuvine pe eroul din Munții  Apuseni care a luptat pentru a scăpa românii de iobăgie. Icoana sa se află la loc de cinste în biserica satului.

Urmașii lui Horia și ai lui Avram Iancu ce s-au așezat pe aceste locuri în urma Reformei Agrare din 1921, au mai avut de trecut peste  grele încercări ale vieții, fiind nevoiți să își părăsească casele și bruma de avere în  urma Dictatului de la Viena  care a rupt de la România Ardealul de Nord.

Încă mai trăiesc în satul Horia de pe hotarul României acei oameni care au fost nevoiți să plece împreună cu familiile lor în octombrie 1940. Amintirile lor sunt încă vii deși a trecut atâta amar de vreme, mai exact 76 de ani.

Duminică, 25 septembrie 2016, Asociația foștilor Refugiați și Deportați filiala Carei a fost prezentă la nivel de conducere la slujba de la biserica din sat iar apoi a înmânat Diplomele și premiile pentru cei mai vârstnici refugiați conform obiceiului din fiecare an. În această săptămână a slujit alături de preotul paroh Lucian Tihai și preotul pensional Iosif Cuciuvan, acesta scoțând în evidență importanța prezenței necondiționate la biserică a întregii familii, copii, părinți și bunici.

În fața bisericii, alături de preotul satului, Daniela Ciută și Elena Coșarcă  au stat de vorbă cu foștii refugiați și cu familiile acestora. Pentru anul 2016, Diplomele au fost acordate membrilor Mateș Veronica și Mateș Minodora. Din cauza problemelor de sănătate, Mateș Minodora  locuiește împreună cu fiica sa la Carei unde a primit și atențiile din partea Asociației foștilor Refugiați.

Deși este la capătul țării, satul Horia ce aparține de comuna Sanislău atrage atenția prin drumurile asfaltate și biserica deosebit de bine îngrijită și renovată. În  apropierea școlii care nici aici nu este funcțională, există un Monument al eroilor căzuți în al doilea război mondial precum și un bust al lui Horia.

Buletin de Carei