Schimbări în anul școlar 2016-2017

• publicat la: 2 September 2016
Schimbări  în anul școlar 2016-2017

Potrivit cotidianul.ro, pentru prima dată a fost aprobat un statut al elevilor din mediul preuniversitar, manualele claselor a XI-a și a XII-a vor fi gratuite, s-a renunțat la prevederea ”nota finală de la evaluările naționale și de la bacalaureat se modifică doar dacă există o diferență de 0,5 sutimi între nota înaintea contestației și cea de după contestație”, procesul de acordare a gradelor de merit va ține cont și de mediul social, se lucrează la dezvoltarea învăţământului profesional-dual, la profesionalizarea managementului şcolar și la revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare.

„După 10 ani de intruziune politică în şcoală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu. Vom trimite observatori care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri”. ”Apelul meu către profesori: să facem o școală mai prietenoasă pentru copii și tineri, astfel încat creativitatea să se dezvolte” – care ar putea să însemne o modificare de paradigmă pentru învățământ”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, într-o conferință de presă dinaintea noului an școlar.

Precizările ministrului au fost completate de informații mult mai tehnice de către Monica Cristina Anisie, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar.

Astfel, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor şi ale concursurilor naţionale. O atenţie specială a fost acordată programului naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea a sa, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Referitor la examenele naţionale, au fost optimizate calendarele de desfăşurare pentru a evita suprapunerile şi suprasolicitarea activităţilor de organizare. Mai exact, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Din dorinţa de a decongestiona activitatea din timpul vacanţei de vară, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu