Șoc și groază! Finul primarului Kovacs descoperă activitățile asociațiilor românești din zona Carei nu și boicotul la adresa acestora

• publicat la: 26 septembrie 2016
Șoc și groază! Finul primarului Kovacs descoperă activitățile asociațiilor românești din zona Carei nu și boicotul la adresa acestora

Șoc și Groază! Asociația foștilor Refugiați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940 a ajuns să deranjeze  presa de casă a primarului Kovacs prin activitățile sale. Gogorița cu Horia sau Horea este menită doar a abate atenția de la alte fapte precum  împiedicarea conducerii Asociației foștilor Refugiați ca la Ianculești să ofere Diplome pentru cei mai vârstnici  sub privirea îngăduitoare a primarului Kovacs, președintele UDMR Carei. Incidentul nu a fost consemnat de către presa de casă a acestuia. Nici protestul  Asociației foștilor Refugiați.

http://www.buletindecarei.ro/2016/08/protest-al-asociatiei-fostilor-refugiati-stramutati-si-expulzati-din-ardealul-de-nord-filiala-carei.html

La un an de la activarea unui blog constituit …,,datorită atacului venit in partea lui Ilie Ciută în şedinţa de Consiliu Local, dar şi a celor venite din partea soţiei sale, Daniela Ciută, în Buletin de Carei, precum şi membrilor găştii liberale la rubricile de comentarii, am decis să înfiinţez şi eu un portal de ştiri sub numele de „Opinie de Carei”,  activitățile asociațiilor românești din zona Carei sunt luate la puricat. Autorul este nimeni altul decât finul primarului Kovacs, președinte al UDMR Carei , cel care  Nu  dorește  bustul lui Mihai Eminescu  în Carei sau al lui Brătianu  și nu dă curs niciunei invitații a Asociațiunii ASTRA Carei, cel care Nu salută la 25 octombrie prezența academicienilor titulari ai Academiei Române care depun coroane de flori la Monumentul Ostașului Român din Carei, cel care Nu alocă fonduri pentru reabilitarea monumentelor și busturilor românești din oraș ci numai pentru cele  maghiare.

Finul agramat al primarului Kovacs, a descoperit una din activitățile Asociației fosților Refugiați și deportați din zona Carei dar nu ca să o promoveze  din respect pentru cei care au suferit în urma izgonorii lor după instaurarea regimului hortyist în zonă.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/refugiatii-din-horia.html

Menționăm că Asociația foștilor refugiați și deportați a mai avut activități și în Marna, Lucăceni sau Ianculești fără ca finul primarului și președintelui UDMR să fie interesat de ele. Îl invităm pe această cale și la cele ce vor urma pentru că mai sunt foști refugiați ce vor fi premiați.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/aveam-o-tara-scumpa-si-mandra-avem-si-iarasi-vom-avea-comemorarea-fostilor-refugiati-de-la-lucaceni.html

Corigentul la limba română care este finul primarului care acceptă apariția pe site ul primăriei a materialelor pline de greșeli de exprimare în limba română este de meserie economist dar nu atât de bine pregătit încât să observe ce conțin execuțiile bugetare din primăria condusă de nănașul său.

 http://www.buletindecarei.ro/2016/08/corigent-la-limba-romana.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/08/un-corigent-la-limba-romana-scrie-despre-desemnarea-directorilor-de-scoli.html

 http://www.buletindecarei.ro/2016/09/nici-primaria-carei-nu-a-trecut-de-bac-ul-la-limba-romana.html

 Recent, Buletin de Carei a semnalat întocmirea Registrului local de spații verzi de către primărie în urma articolelor ce consemnau lipsa acestuia. Tot recent, Buletin de Carei a postat un articol despre scoaterea la concurs a unui post de contabil în cadrul Direcției de Cultură fără ca să fie anunțat pe paginile primăriei și fără a avea aprobarea Consiliului Local. Ca dovadă că Buletin de Carei a avut dreptate, la ședința ce va avea loc miercuri apare pe Ordinea de zi la punctul 4 transformarea unui post de  femeie de serviciu în contabil cu studii medii.

Deci postul ce apare oficial pe site ul  posturi.gov.ro la data de 14 septembrie 2016

http://posturi.gov.ro/judetul/satu-mare/page/3/

va fi supus atenției consilierilor locali abia în ședința din data de 28  septembrie 2016. Haosul ce domnește în primăria nănașului Kovacs este total și se încearcă ascunderea lui după materiale penibile postate de finul său.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/sedinta-de-consiliu-local-la-primaria-carei-buletin-de-carei-a-determinat-primaria-sa-intocmeasca-registrul-local-al-spatiilor-verzi.html

Un alt aspect ce nu se dorește a fi făcut public de presa de casă a primarului Kovacs este alocarea din bugetul local a peste 220.000 lei adică peste 2 miliarde de lei vechi pentru renovarea sediului UDMR al cărei președinte este tot nănașul primar.

În tot acest  timp, Asociațiunea ASTRA Carei și Asociația foștilor Refugiați și deportați în urma Dicatului de la Viena din  1940 își desfășoară activitățile din fondurile  membrilor lor  și nu intenționează să renunțe la ele.

Să deranjeze atât de mult activitățile ASTRA Carei și cele ale Asociației foștilor Refugiați și deportați în urma odiosului Dictat de la Viena din 1940 încât acum se încearcă blamarea organizatorilor pentru amploarea și consecvența cu care se desfășoară?

De ce primarul Kovacs este interesat doar de plăcile căzute la bustul lui Petoffi pentru care alocă urgent fonduri iar pentru bustul lui Avram Iancu sau Simion Bărnuțiu se încearcă  mutarea loc după ce au fost lăsate în paragină? De ce Monumentul Ostașului Român a fost cedat  pentru renovare și nu au fost alocate fonduri de la oraș pentru el așa cum s-a procedat în cazul sediului UDMR Carei?

Până atunci, potrivit celor declarate de președintele Asociației foștilor refugiați, prof.dr.Ioan Corneanu, ambele variante de scriere pentru eroul iobagilor transilvăneni ce doreau să scape de asuprirea   grofilor minoritari sunt corecte. Și Horia și Horea reprezintă același erou al iobagilor români exploatați de feudali doar pentru că erau ..români. La sute de ani distanță,  cei care se cred urmașii grofilor  se folosesc  de cumetriile  lor pentru a denigra tot ce este activitate românească desfășurată fără încuviințarea lor, pentru a lăsa de izbelișe statui românești , pentru a refuza dreptul la învățământ profesional în domeniul serviciilor în limba română sau sărbătorirea Zilei Naționale la Casa de Cultură pe o scenă drapată în negru.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Horia Mărieș la 26 septembrie 2016 - 19:31

http://confluente.ro/Horea_horia_nicolae_nicoara_horia_1393532618.html

25 Făurar 2014
Lacrimi în cătuşe…
(autor: Nicolae Nicoară Horia)

Horea! Horia! ştiu că m-auzi,
La tine-n celulă stau singur şi plâng
Şi ochii tăi de durere sunt uzi,
Obezile vremii pe tâmple te strâng!

De jertfa ta fiii acestui popor
Îşi aduc aminte tot mai puţini,
Pe Dealul furcilor, sub răzor
O inimă sângerează în spini…

Focul aproape e stins în stindarde,
Moţii te cheamă să vii înapoi-
Horia! Horea! frigul mă arde,
Mişeii de-atunci sunt şi azi printre noi!

Referinţă Bibliografică:
Horea, Horia… / Nicolae Nicoară Horia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1154, Anul IV, 27 februarie 2014, Bucureşti, România.

P.S. Prenumele meu înscris acum în actele oficiale este Horia.
Ai meu părinți, atunci când m-au botezat, au ținut neapărat ca numele meu să fie intraductibil.
Așa cum nici Attila nu este traductibil.

Asta mai ales fiindcă in Ardealul de Nord,unde m-am născut, s-au tot găsit de-a lungul veacurilor diverse ocazii, celoveci, apucați și betegi la cap, și de o parte și de cealată parte a graniței care din foarte mare plictiseală, se ocupau din când in când cu „traducerea numelor” (sic!).

De exemplu, Jules Verne s-a tradus, foarte intelectual, logic și lăutărește în Verne Gyula. Iosif s-a tradus în Joszef, Negrean în Nyegrán ș.a.m.d.

Este adevărat că în anii de început ai comunismului din România, lucrurile s-au petrecut și taman învers.
Mulți Jozsef au fost traduși în Iosif, etc.

De notat că pe primul meu certificat de naștere am fost înscris cu prenumele Horea.
Tot atât de adevărat este că la preschimbarea lui, acțiune oficială care a avut loc pe la începutul anilor ’50, am devenit, fără să mă întrebe nimeni, Horia.

Pagubă-n ciuperci bolunde fine și săsești, Horia sau Horea, tot aia e.

Pentru cine nu știe: Lui Horea i s-a atribuit, cu precădere de către presa europeană, gândul de a reface Dacia, fiind chiar numit „Rex Daciae”.

Ar mai fi de notat ceva. Vasile Ursu Nicola, conducătorul răscoalei din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, n-a fost botezat Horea. A primit această poreclă fiindcă știa și îi plăcea „să horească”.

In dicționare, verbul „a hori” apare sub forma: „(a) HORÍ, horesc, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. (Pop.) A cânta un cântec, de obicei o horă (din gură sau din fluier); p. ext. a doini. 2. Intranz. A juca hora. – Din horă. Sursa: DEX ’09 (2009) precum și (a) horí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. horésc, imperf. 3 sg. horeá; conj. prez. 3 sg. și pl. horeáscă Sursa: Ortografic (2002).

Mă repet: „Pagubă-n ciuperci bolunde fine și săsești, Horia sau Horea, Horea sau Horia, tot aia e.”

A se mai vedea (dar doar dacă se dorește) și bibliografia de mai jos în care apare atât varianta Horea cât și varianta Horia:

Octavian Beu: Răscoala lui Horia 1784-1785, București 1935,
Octavian Beu: Bibliografia răscoalei lui Horia, Sibiu 1944,
Nicolae Edroiu: Răsunetul european al răscoalei lui Horea, Cluj 1976,
Alexandru Sterca-Șuluțiu: Istoria Horii și a poporului românesc din Munții Apuseni ai Ardealului, manuscris publicat în volum în anul 1983, în: Izvoarele răscoalei lui Horea. 1784-1785. Seria B. Izvoare narative. Vol. II. 1786-1860, Editura Academiei, București 1983, p. 332-447.
Liviu Rebreanu: Crăișorul Horia

de Elena la 16 februarie 2017 - 17:36

De ce lupta primarul impotriva romanilor in Carei? Eu stiu ca si ei platesc impozite la oras. Daca are ceva de spus de ce se fereste si angajeaza jurnalisti sa faca pentru el treaba murdara?

Lasati un comentariu