Sute de militari se antrenează lângă Satu Mare

• publicat la: 19 September 2016
Sute de militari se antrenează lângă Satu Mare

Începând de luni 19 septembrie și până joi 23 septembrie, sute de soldați se vor antrena pe teritoriul județului Satu Mare, mai exact timp de cinci zile aproximativ 200 de militari din Forțele Terestre Române, aparținând Batalionului 52 Geniu „Tisa”, sprijiniți cu personal și mijloace tehnice din compunerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, vor participa, împreună cu parteneri din Ucraina, Ungaria și Slovacia, țări membre ale Inițiativei de Cooperare Regională „Batalionul Multinațional de Geniu TISA”, la exercițiul multinațional „BLONDE AVALANCHE-16”.

Exercițiul se desfășoară în perioada 19 – 23 septembrie în municipiul Satu Mare și pe malul râului Someș, în apropierea localității Mărtinești va avea ceremonia de deschidere luni, 19 septembrie, de la ora 9.00, în Piața „25 Octombrie” din localitate.

Antrenamentele „BLONDE AVALANCHE-16” se desfășoară anual în baza Legii nr. 583 din 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Batalionului multinațional de geniu, semnat la Budapesta, la 18 ianuarie 2002.

Scopul exercițiului este desfășurarea instrucției în comun, cu personalul Batalionului multinațional de geniu, pentru executarea misiunilor specifice, de limitare și înlăturare a consecințelor calamităților naturale, în cooperare cu alte instituții și/sau organizații ale administrației publice locale care acționează pentru sprijinul populației, în situații de urgență.

În urmă cu doi ani, mai exact în perioada 3 – 5 septembrie, s-a desfășoară, în Ucraina, exercițiul multinațional “Blonde Avalanche”, la care auparticipa și 14 militari români din Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”.

Ediția din acel an, care s-a desfășura în localitățile Starychi și Vinogradiv, a avut ca scop instruirea personalului Batalionului multinațional de geniu pentru executarea unor misiuni specifice de limitare și înlăturare a consecințelor calamităților naturale, în bazinul râului Tisa.

“Blonde Avalanche” a fost desfășurat pe teritoriul României în 2004, la Vințu de Jos, jud. Alba, în 2008, la Mărtinești, jud. Cluj, și la Brăila, în 2012.

Exercițiul se desfășoară anual, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Batalionului multinațional de geniu.

Lasati un comentariu