Un pericol pentru economie: Companiile româneşti nu pot ţine pasul cu salariile oferite bugetarilor

• publicat la: 18 September 2016
Un pericol pentru economie: Companiile româneşti nu pot ţine pasul cu salariile oferite bugetarilor

Potrivit zf.ro, salariile în sectorul privat au crescut în medie în ultimul an cu 4,5%. În sectorul de stat creşterea a fost de 21%. Acest lucru duce la un pericol iminent şi anume ca niciun tânăr să nu-şi dorească să lucreze în companiile antreprenoriale româneşti, ci numai la stat sau în multinaţionale.

Vladimir Sterescu, şeful celui mai mare operator de centre outsourcing din România, CGS, cu peste 3.000 de oameni, spune că are angajaţi care îşi iau concediu fără plată ca să aplice pentru joburi la stat.

Producătorul de confecţii Francesca Industries din Piteşti, cu clienţi precum H&M, Ikea sau Zara, spune că „de doi ani avem disponibile 450 de locuri de muncă şi refuzăm frecvent comenzi pentru că nu găsim personal“.

Un grup german, EKR Elektrokontakt, voia să facă o fabrică la Târgu-Jiu, unde ar fi angajat 800 de oameni. Chiar a solicitat şi a primit ajutor de stat de la guvern pentru această capacitate de producţie. Din păcate, după un an de zile în care nu a găsit personal, nemţii au renunţat la proiect.

La polul opus, la concursul de intrare în Institutul Naţional de Magistratură, de unde ies procurori şi judecători, concurenţa a fost de 14 candidaţi pe loc.

În primele trei cazuri, în sectorul privat, cred că salariul oferit era de 1.000-1.500 de lei pe lună net în cel mai bun caz. La stat, cred că salariul începea de la 8.000 de lei net pe lună, menţionează zf.ro.

Situaţia este identică şi la nivelul municipiului Carei unde în primărie salariul mediu al aparatului primarului depăşeşte 3.800 lei lunar. Cel mai mare salariu aparţine administratorului domeniului public şi depăşeşte 10.000 lei lunar. Există şi alte salarii ce depăşesc 8 mii de lei lunar dar în general  şefii de departamente  sunt retribuiţi cu peste 5 mii  lei lunar.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu