A murit primul președinte al PNL după 1989, Radu Câmpeanu

• publicat la: 19 October 2016
A murit primul președinte al PNL după 1989, Radu Câmpeanu

,,Seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viață. Rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic. Suntem cu toții alături de familia îndoliată”, se arată în comunicatul  apărut pe pagina oficială a PNL.

Radu Câmpeanu a fost președinte al PNL între 1990 și 1993, a candidat la primele alegeri prezidențiale de după căderea comunismului împotriva lui Ion Iliescu și Ion Rațiu, unde a luat 10.64% și s-a clasat pe locul 2. Seniorul a mai fost și senator în Parlamentul României între 1990 și 1992 și între 2004 și 2008.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost student în decursul războiului. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 – 28 februarie 1945. Arestat în 1948, a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deținut politic, emigrează în Franța împreună cu soția sa Monica Papadopol și cu fiul lor Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaților, dar după sosirea lui Paul Goma, este suspectat ca informator al Securității.

În 1990 revine în țară unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind ales senator în legislatura 1990-1992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul 2.

În aprilie 1992, conform wikipedia, sub conducerea sa, PNL a decis ieșirea din Convenția Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputații și senatorii liberali grupați în Consiliul pentru Refacerea PNL au obținut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcția de președinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

Preşedintele fondator al PNL Radu Câmpeanu declara, în iunie 2010, că are de gând să urmeze exemplul lui Ion Diaconescu şi să acţioneze în instanţă statul român pentru suferinţa morală şi fizică din perioada prizonieratului din închisorile comuniste.

Fondatorul PNL a povestit că a petrecut opt ani în închisorile comuniste, dar nu a avut niciodată nimic să-şi reproşeze în legătură cu atitudinea pe care a avut-o în acea vreme. Câmpeanu a precizat că, în calitate de fost deţinut politic, primeşte lunar o indemnizaţie de 1.600 de lei.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului ţărănist Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă, constatând că sentinţele de condamnare au fost politice. Procesul a fost întemeiat în baza Legii 221/2009.

“Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook în mesajul de condoleanțe adresat.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu