Programul slujbelor de Ziua Morților sau Luminațiile 2016

• publicat la: 29 octombrie 2016
Programul slujbelor de Ziua Morților sau Luminațiile 2016

Ne mai despart  doar câteva zile până la data de 1 noiembrie, zi cunoscută ca Ziua Morţilor sau Luminaţia , sărbătoarea tuturor celor  trecuţi la cele veşnice. Spre deosebire de anii trecuți vremea este mai aspră , mohorâtă, în ton cu sărbătoarea pentru care ne pregătim.

Oamenii curăţă și decorează mormintele înainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se mătură, se spală crucea, gunoaiele strânse se aruncă in locuri special amenajate. Pe mormintele curăţate se pun lumânări si flori, fiecare se roagă pentru sufletele celor plecați dintre noi. Aglomerație mare în aceste zile în Carei în zonele unde sunt amplasate cimitirele. Aparținătorii celor decedați  fac ultimele pregătiri și cumpărături.

În Piața Agroalimentară s-a produs  o explozie florală multicoloră. Parcă niciodată nu a fost o ofertă atât de bogată.  Coroanele de flori naturale se pot cumpăra la prețuri ce variază între 18 și 25 de lei în funcție de mărime  dar se găsesc și din cele realizate din flori de plastic.

Slujbele de pomenire a morților în cele două cimitire careiene,precum şi în cel din Ianculeşti vor avea loc după cum urmează:

Marți, 1 noiembrie, începând cu ora 08,00 va avea loc parastasul de pomenire a mortilor, la Biserica greco-catolică Sf.Anton, iar de la  ora 15,00, la Biserica ,,Sf. Andrei’’   după care se va merge la cimitir pentru sfințirea mormintelor. După liturghie, preoţii greco-catolici vor fi prezenţi la cimitir, începând cu ora 13.00 la cimitirul Rozalia,  iar  după  15.00  vor fi prezenţi la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului.

Preoţii ortodocşi vor oficia slujbă de pomenire a morţilor  marți 1 noiembrie  de la ora 12.00 la cimitirul Rozalia şi  de la ora 14,00 la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului.

Slujbele de pomenire a morților în cele două cimitire careiene,precum şi în cel din Ianculeşti vor avea loc după cum urmează:

Duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 10,00 va avea loc parastasul de pomenire a mortilor, la Biserica Sf.Anton, iar de la 10,30, la Biserica ,,Sf. Andrei’’, după care se va merge la cimitir. După liturghie, preoţii greco-catolici vor fi prezenţi la cimitir, începând cu ora 13.00 la cimitirul Rozalia,  iar de la ora 15.00, aici vor fi prezenţi la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului.

Preoţii ortodocşi vor oficia slujbă de pomenire a morţilor sâmbătă, de la ora 13.00 la cimitirul Rozalia şi duminică, 1 noiembrie la cimitirul Mestereszi de pe strada Cimitirului, începând cu ora 14.00.

La Ianculeşti, slujbele de pomenire a morţilor se vor oficia  duminică 30 octombrie  de la ora 13.00, respectiv, marți , 1 noiembrie, tot de la ora 13.00,  la cimitirul din sat.

Buletin de Carei

PS

Imagini de la intrarea în cimitir dinspre Capela Ortodoxă.

 

Lasati un comentariu