Se fură catalizatoare în Carei! Atenție unde parcați mașina

• publicat la: 30 octombrie 2016
Se fură catalizatoare în Carei! Atenție unde parcați mașina

După  ce anul trecut   bateriile de mașină au reprezentat o atracție pentru hoți  a venit acum rândul catalizatoarelor . Catalizatoarele de pe mașini au devenit o țintă pentru hoții care operează în Carei. Numai într-o singură noapte au dispărut 5 catalizatoare de la mașinile parcate în cartierul Mihai Viteazul. Oficial nu există un comunicat dar locuitorii se plâng de dispariția catalizatoarelor de pe mașinile parcate în fața blocului.

„Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu  700 de lei  dar poate ajunge și la 1000 de Euro. Au apărut afaceri întregi cu reciclare catalizatoare sau cumpărări catalizatoare, specializate pe procesarea metalelor rare din acestea”, scrie site-ul 4tunning.ro.

Hoții de catalizatoare operează  probabil la comandă și sunt deja dotați cu dispozitive  care extrag ușor catalizatorul.

,,Durează câteva minute deoarece  sunt foarte bine pregătiți.. nu lasă urme și lucrează cu foarfeca hidraulică manuală – un fel de foarfecă din comerț care taie prin roluire. Într-o liniște perfectă, taie țeava de eșapament și dispar. Scula ( foto sus)  are o forță foarte mare, taie până și fier-betonul de 14” ne-a  declarat una din persoanele ce ne-a atras atenția asupra faptului petrecut în cartiere.

Orice catalizator conține o cantitate de metale rare, prețioase. „Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm și celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumușică. O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu 1500 de dolari. Așadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei. Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în valoare de 500 de dolari”, scrie 4tunning.ro.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu