Suntem pe primul loc la export medici cu înaltă calificare

• publicat la: 6 octombrie 2016
Suntem pe primul loc la export medici cu înaltă calificare

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a organizat la Timișoara între 22 și 24 septembrie a 14 ediție a congresului de specialitate denumit ”Cursul național de protocoale și Ghiduri în Anestezie Terapie Intensiva și Medicină de Urgență”, la care au participat peste 1000 de medici din România și străinătate, menționează cotidianul.ro.

Pe lângă discutarea subiectelor strict medicale acolo s-a analizat și modificarea statutului profesional al medicilor anesteziști în România.

Președintele SRATI, profesor doctor, Dorel Săndesc, a spus că aceste modificări ale statutului sunt necesare pentru a opri ”hemoragia de mediici, în special a celor din ATI către țările bogate”.

Acest fenomen a căpătat în ultima vreme o mare amploare, nu doar la noi, dar și în alte state. Cu toate acestea, România deține un nedorit loc 1 în topul țărilor care exportă medici cu înaltă calificare.
”Principala cauza a acestei hemoragii este statutul personalului medical, la care se adugă salarizarea deficitară și lipsa unui cadru de dezvoltare profesională adecvată în sistemul medical de stat”, a mai precizat fostul secretar de stat din ministerul sănătații.

Până în prezent SRATI a reușit să realizeze în cadul spitalelor de stat protocoale de finanțare care au reușit să implementeze niște condiții de practică foarte bună pentru medicii care lucrează în secțiile de terapie intensivă, ”care sunt în principal în beneficiul pacienților”.

”Pentru a ieși din această situație de struțocămilă, în care se găsesc acum medicii, care sunt un amestec de profesie liberlă și funcționari publici și care au parte de cele mai rele aspecte ale ambelor variante”, membrii SRATI au descis să urmeze modelul din Polonia, unde specialiștii din ATI au demisionat toți de la stat și s-au reorganizat.

”Ne vom constitui în organizații profesionale, liberale cu personalitate juridică proprie, care vor oferi apoi servicii spitalelor publice. Nu este nevoie de nici o modificare a legislației în acest sens și ne-am consultat deja și cu consiliul concurenței care a aprobat demersul nostru ” a mai declarat Săndesc notează cotidianul.ro.

Situația este mai mult decât delicată și la Spitalul Municipal Carei din subordinea Primăriei Carei. Există  un gol de medici specialiști  iar întregul spital depinde de un  singur medic anestezist și acesta ajuns la frumoasa vârstă de 70 de ani. În condițiile în care acest specialist are nevoie de concediu de odihnă nici nu e de imaginat ce se poate întâmpla cu   urgențele în acea perioadă.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu