„Universul vechilor manuscrise”. Lansare de carte

• publicat la: 27 octombrie 2016
„Universul vechilor manuscrise”. Lansare de carte

Biblioteca Județeană Satu Mare găzduiește vineri, 28 octombrie, evenimentul de lansare a celui mai recent volum ce poartă semnătura lui Ioan Marian Chiorean, intitulat „Universul vechilor manuscrise”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Grupul cultural „Inspirescu-Cervantes” și se va derula în Sala Multimedia, cu începere de la orele 1500, în prezența autorului și a invitaților săi.

Volumul „Universul vechilor manuscrise” va beneficia de prezentarea lui George Terziu, directorul editurii sătmărene „Inspirescu”, care a scos cartea la lumină, în colecția „Istorie-religie-cultură”.

Cartea abordează într-o manieră inedită studiul vechilor manuscrise, studiu bazat pe o bogată bibliografie selectivă, purtându-și cititorii în universul civilizațiilor antice, dar și în Europa Evului mediu. Ea poate fi încadrată în categoria cărții de referință pentru cei care se apleacă spre studiul conținutului vechilor manuscrise, pentru profesori și elevi, dar, în egală măsură, poate fi și o carte de lectură incitantă, în care firul epic se leagă în jurul vechilor scrieri, al creatorilor și păstrătorilor lor.

La eveniment sunt invitați să participe scriitori și oameni de cultură, dascăli și elevi, jurnaliști și bibliotecari, colegi și apropiați ai autorului, publicul larg interesat de istoria vechilor manuscrise.

Autorul mărturisește că „Prezenta carte își propune o incursiune în domeniul paleografiei (…), știință auxiliară a istoriei și totodată disciplină prealabilă a filologiei, și prezintă multe aspecte atractive pentru publicul larg.”

Date despre autor:

Ioan Marian Chiorean s-a născut la Marghita în județul Bihor. A absolvit cursurile Facultății de Drept și ale Facultății de Studii Politice din cadrul unor prestigioase instituții de învățământ bucureștene.

Sătmărean prin adopție, debutează pe tărâm literar în 1990, în paginile revistei „Pleiade”. Continuă să publice articole în revistele „Mesagerul albastru”, „Eroii neamului” și „Cervantes” și devine activ în spațiul public prin participarea la numeroase emisiuni televizate.

În anul 2011 publică romanul istoric „Poarta Levantului” și versiunea tradusă în limba engleză „Gate of the East”. În același an vede lumina tiparului și romanul „Enigma păsării Phoenix”. În 2012 apare volumul de versuri „Cuvinte răstălmăcite” și romanul „Întoarcerea păsării Phoenix”, tradus în limba engleză, sub titlul „Flight of the Phoenix”, în 2013.

2014 și 2015 au fost sub semnul legendelor românești cu volumele: „Lumea legendelor românești”, în ediție bilingvă româno-engleză și „Romanian Legends and Folk Narratives”, în două ediții.

Numele autorului Ioan Marian Chiorean este legat și de trei antologii: „Incursiune în cotidian”; „Călător prin anotimpuri” și „Toamna se numără prozele”, toate apărute în anii 2014 și 2015, la Editura „Inspirescu”.

Pentru activitatea sa publicistică primește referințe critice favorabile din partea multor personalități ale vieții cuturale.

Revista internațională „Cervantes” îi acordă autorului Ioan Marian Chiorean diplomă de excelență, iar  Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia îi conferă Diplomă de excelență pentru susținerea românității și promovarea idealului național. În anul 2013 este premiat la Festivalul Național de Poezie de la Ocnele Mari.

(sursa: ”Notă bio-bibliografică despre autor”. În: Ioan Marian Chiorean, „Universul vechilor manuscrise”, Satu Mare, Editura Inspirescu, 2016, p.5-7.)

Buletin de Carei sursa Biblioteca Județeană

Lasati un comentariu