Administraţia Kovacs împotriva punerii în valoare a unui monument românesc din “Lista monumentelor istorice”

• publicat la: 28 November 2016
Administraţia Kovacs împotriva punerii în valoare a unui monument românesc din “Lista monumentelor istorice”

Monumentul Ostașului Român din Carei este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Urmare a telefoanelor primite de la careieni şi de la persoanele care vizitează municipiul Carei revoltate de clipul unui  autointitulat  jurnalist  stabilit la noi de câţiva ani, vă prezentăm imagini  cu Monumentul Ostașului Român luate din oricare alt punct decât exact din faţa lui. Adică oricine intră în Carei din orice direcţie nu îl poate observa decât în momentul când ajunge în faţa lui.

Menţionăm că perdeaua de arbori de peste 9 m înălţime nu a fost prevăzută în proiectul arhitectului Dâmboianu pentru opera sculptorului Gheza Vida şi tptuşi primăria Carei cultivă aceşti arbori cu frenezie pentru a nu se pune în valoare  acest ansamblu monumental ridicat în cinstea  victoriei Armatei Române din 25 octombrie 1944.

An de an delegaţii de la Ministerul Apărării Naţionale poartă discuţii cu primarul Kovacs pe această temă a redării vizibilităţii acestui monument fără însă a fi luaţi în considerare.

Minciunile promovate în spaţiul virtual în scopul dezinformării opiniei publice din ţară, pentru că localnicii văd realitatea şi ştiu care este adevărata situaţie, au ca scop doar de a proteja imaginea unui primar plinde datorii la bugetul de stat pentru care are reţinere pe salariu dar care cere careienilor ca să îşi plătească conţtiincioşi dările.

Minciuna are ca scop şi abaterea atenţiei de la acţiunile şovine ale adminsitraţiei  Kovacs.

Careiul este oraşul unde nu este admis a fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu şi Ionel Brătianu, este oraşul unde  bustul lui Avram Iancu este propus spre demolare  pentru a se moderniza zona unde se desfăşoară comemorarea acestuia cu participarea satelor de moţi din jur, este oraşul unde copii românilor nu pot deveni ospătari sau vânzători sau tapiţeri decât dacă învaţă în limba maghiară. Careiul multietnic este oraşul unde administraţia Kovacs  nu alocă fonduri pentru reabilitarea simbolurilor româneşti. Nu ne puteţi acuza nici măcar de campanie pentru că am semnalat aceste aspecte de ani şi ani de zile şi oricum Buletin de Carei este independent finaciar deoarece adminsitratorul este un  inginer mecanic careian get-beget proprietar de unitate de producţie de peste 25 de ani.

Careiul este oraşul unde se admite  folosirea în scop comercial a unei resurse  naturale naţionale cum este apa termală fără forme LEGALE  de peste 12 ani de zile!

Or fi tuia de peste 9 m înălţime dar nici toată perdeaua forestieră din jurul Monumentul Ostașului Român  nu poate  acoperi discriminările  revoltătoare  la care sunt supuşi românii din Carei. Din parcul castelului, numit Dendrologic, au fost tăiaţi peste 220 de arbori în baza unui punct de vedere de la APM şi încă nu a fost făcută publică destinaţia lor, a unei asemenea cantităţi de masă lemnoasă!

Vă gâdilă în mod special orgoliul domnule primar Kovacs  această bătaie de joc la adresa simbolurilor româneşti din municipiul multietnic Carei? Toleraţi aceşti tuia camuflanţi  la fel cum toleraţi şi transformarea Monumentului Ostașului Român în loc de joacă spre deosebire de orice alt monument simbol apropiat dvs.  Cine vă permite   un astfel de comportament?

Invităm pe această cale toţi oamenii de bine, indiferent de etnie, religie sau orientare politică  să ia atitudine şi să solicităm în număr cât mai mare administraţiei Kovacs să revină la o atitudine de respect pentru acest important monument situat în centrul municipiului Carei.

 

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/monumentul-ostasului-roman-din-carei-este-vizibil-doar-daca-stai-in-fata-lui.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/06/monumentul-ostasului-roman-calul-de-bataie-al-conducerii-udmr-a-orasului.html

https://www.buletindecarei.ro/2013/10/pe-cine-deranjeaza-monumentul-ostasului-roman.html

https://www.buletindecarei.ro/2016/01/realitatea-care-deranjeaza-domnule-primar.html

comentarii

de realistul la 28 November 2016 - 15:44

Alo! Kovacs Eugen! Vezi pozele cu Monumentul? Cum se vede? Din avion probabil ca se zareste mai bine Opera de arta a lui Vida Geza!Ce v-ar costa sa schimbati acei tuja? Eu cred ca doar bunavointa si bun simt trebuie!Daca tot ati inceput sa dati o infatisare frumoasa si tinereasca acestui orasel cochet ,de ce neglijati acest simbol al Careiului? Va rugam sa actionati cat de repede posibil ,ca sa va mai stergeti din pacate!

de Buletin de Carei la 28 November 2016 - 16:04

Probabil arborii de tuia nu au utilizare comercială şi deci nimeni nu e interesat să îi taie doar de dragul vizibilităţii Monumentului Ostaşului Român.

de emil la 28 November 2016 - 20:16

@realistul
Simplu, il neglijeaza pentru ca nu e monument ungarist.

de Aurel la 28 November 2016 - 20:21

Dati dovada de maturitate si de respect pentru toti locuitorii Careiului domnule primar nu numai pentru cei din neamul dvs!
Cum va permiteti sa batjocoriti simbolurile romanesti din orasul unde sunteti primar?

de Horia Mărieș la 29 November 2016 - 06:34

Arbuștii ornamentali tuia nu trebuie tăiați în nici un caz! Ar fi păcat de ei. Ar fi o prostie.
Trebuie mutați (cu rădăcină cu tot) în altă zonă verde din oraș.
Trebuie inlocuiți cu alți arbuști ornamentali, dar cu unii “pitici”.
Soluții există, putirință, bun simț și voință nu există de loc la U.A.T. municipiul Carei (A Nagykárolyi Önkormányzat).

de emil la 29 November 2016 - 13:53

@Horia Maries
De acord ca tuia nu trebuie taiati. In spirit ecologist. De acord si cu relocarea lor, care e o idee salutara. Tot in spirit ecologist. Dar, dupa mutarea arbustilor de tuia, acestia nu trebuie inlocuiti. In spiritul conceptiei autorilor monumentului, al vizibilitatii acestuia si al nealterarii mesajului estetic al operei sulturale respective. E deja prea mult ca au fost inlocuite dalele originale – care aveau o anume semnificatie, nu erau doar simple”ornamente” – si ca s-a amplasat arteziana in interiorul ansamblului.

de emil la 29 November 2016 - 13:54

erata
a operei sculpturale respective

de emil la 29 November 2016 - 13:54

al operei

de Horia Mărieș la 29 November 2016 - 17:29

@emil

Nu știu precis de când este poza asta. Probabil ca are 30-40 de ani.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1251081588287411&set=pcb.1251088541620049&type=3&theater

Nu sunt specialist in arbuști ornamentali, nici in cei “uriași” nici in cei “pitici”, nu sunt peisajist, urbanist sau arhitect.
Nu pot să decid eu cum este mai bine. Eu îmi dau doar cu presupuțul.
Pentru asta este bine ca primăria din Carei să aibă un (foarte bun) arhitect șef al orașului.
Să decidă arhitectul șef, să aibă/poarte el responsabilitatea unei astfel de decizii.

Postul este prevăzut în organograma recent abrobată de C.L., dar el este “vacant” încă din antichitate.
Poate că de fapt asta se și urmărește, să nu fie angajat nici un arhitect șef (profesionist) și primașul cu gașca lui de afoni să-și poată face în continuare mendrele prin oraș.

Imi aduc aminte că și impușcatul nea Ceașcă și a lui soață Leana făceau la fel. Nimic nou sub soare.

de Horia Mărieș la 29 November 2016 - 18:15

Update.
Intre timp m-am prins.
Poza este din anul 1988.
Cifra este scrisă in “calendarul floral” care de vede in colțul din dreapta jos a imaginii.
Deci are 28 de ani.
N-am greșit foarte mult.

Lasati un comentariu