Ajunge cu bătaia de joc! Reabilitați Căminul Cultural Ianculești ce aparține de UAT Municipiul Carei

• publicat la: 19 November 2016
Ajunge cu bătaia de joc! Reabilitați Căminul Cultural Ianculești ce aparține de UAT Municipiul Carei

Singura localitate rurală care aparține de Primăria Carei este satul Ianculești. Acesta este un sat de moți, urmași ai lui Avram Iancu  din Munții Apuseni  ce au fost împroprietăriți cu pământ datorită Reformei Agrare din 1921. În 1940 aceștia au fost expulzați peste granița stabilită de regimul hortist instalat în urma Dictatului de la Viena din august 1940. Au  fost încărcați în vagoane de vite din gara Carei și purtați zile întregi pe calea ferată până au ajuns la Deva și Arad.

Au revenit la casele lor  după victoria Armatei Române din 25 octombrie 1944.

În anul 2016, luna octombrie, așa arăta  Căminul Cultural din satul Ianculești.

- din grup fac parte președintele ASTRA cu sediul la Sibiu, prof.univ. Dumitru Acu și academicianul titular  Marius Porumb, aflați în zona Carei deci și la  Ianculești pentru a depune o coroană de flori la mormintele  eroilor, 24 octombrie 2016

..renumitul pictor sătmărean Aurel Țenț total surprins de starea în care se prezintă Căminul Cultural Ianculești

Până în 1994 aici  aveau loc activități culturale, spectacole și chiar nunți deoarece clădirea dispune de toate sălile necesare unui astfel de eveniment. Tot până atunci Căminul Cultural  avea în vecinătate un parc  realizat prin forțe proprii de săteni la inițiativa profesorului  Mihai Bertieanu  și a soției sale Maria tot cadru didactic. Doar că Primăria Carei a decis să scoată la licitație  terenul pe care exista parcul iar la ora actuală pe acest loc  se ridică vila unui fost co-acționar al primarului Kovacs la  una din fabricile sale de mobilă, Castex SRL.

Prin lăsarea în paragină în mod intenționat a acestei clădiri de încearcă de fapt   ,,îndepărtarea,,   moților din Ianculești de actul cultural  știut fiind faptul că prin Cultură există progres și propășire pentru neamul românesc. Administrația Kovacs nu a  dorit  ca să întrețină  acest lăcaș de cultură din mediul rural. Nici administrația Beko  din perioada 2000-2008. Nici administrația Kovacs din perioada 1996-2000.   La fel ca în cazul clădirii școlii a cărei spărtură din acoperiș a fost neglijată pentru a se încuraja degradarea sa și a se propune apoi demolarea sa cum  se dovedește în aceste zile.

În Căminul Cultural din Ianculești se întâlneau moții cu frați ai lor din celelalte sate de moți din zona Careiului, cu săteni din alte sate  în schimburi culturale  pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor  românești. Mau erau  și vizionari de filme . Tinerii și mai puțin tinerii satului aveau un spațiu adecvat  unde să facă o repetiție pentru dansuri sau șezători.

În satul Ianculeștiu nu există acum nici o clădire pentru  desfășurarea unui eveniment cultural!

Urmare a numeroaselor solicitări de reabilitare a Căminului Cultural și a școlii sau a trecerii lor în patrimoniul asociației moților din sat pentru a se putea accesa proiecte europene, delegatul sătesc Chiorean a fost…mazilit și instalat în funcție un președinte de partid colaborator cu administrația Kovacs. Prima mare realizare a acestuia a fost refuzul premierii foștilor refugiați din urma Dictatului de la Viena și refuzul prezenței  de Zilele Satului a tinerilor din sat cu un program cultural  așa cum se proceda din 2013.

Cine are interes să lase acest Cămin Cultural să se degradeze? Menționăm că satul Ianculești  este trecut de către  UAT Municipiul Carei în prima zonă de impozitare a orașului și se adună sume frumoase din sat ca taxe și impozite. Satul Ianculești nu are nici o stradă asfaltată, nu are apă curentă sau canalizare, nu are transport în comun către  oraș dar are gard de sârmă ghimpată montat de administrația Kovacs în jurul lacului din sat.

Facem Apel la toți cei care au posibilitatea sau autoritatea necesară ca să intervină în demararea lucrărilor de reabilitare a Căminului Cultural Ianculești.

Ajunge cu bătaia de joc  a administrației Kovacs la adresa comunității din Ianculești.

Lăsați moții să  poată desfășura  activități culturale în Căminul Cultural din satul lor! Dați tinerilor din sat șansa  de a evolua și pe scena Căminului Cultural din Ianculești.

Aștept  dezmințiri în ce privește veridicitatea celor afirmate din partea comunicatorilor din jurul primarului Kovacs, aceștia având un acces facil la documentele oficiale ale UAT Municipiul Carei.

Buletin de Carei

 

Materialul apare și ca urmare a faptului  că suntem tot mai des acuzați de instigare la  conflicte interetnice în condițiile în care administrația ce conduce municipiul Carei este una exclusiv UDMR iar românii  plătitori de taxe și impozite nu fac altceva decât să își ceară drepturile  pe care le au.

comentarii

de Buletin de Carei la 19 November 2016 - 13:19

Stimate domn, din imaginile prezentate aveti impresia ca totul se datoreaza unor geamuri sparte? De ce administratia careiana nu da cladirea in gestionare ianculestenilor asa cum a cerut fostul delegat satesc si atunci scapa de toate aceste probleme si toti vor fi multumiti. Satenii vor putea accesa fonduri europene si vor avea grija de munca lor iar daca nu, cei care acum comentati impotriva lor veti avea posibilitatea sa ii aratati cu degetul. Asa, ramane doar intrebarea De Ce nu se doreste a se da cladirea satenilor ca sa o intretina si sa suporte consecintele in caz de vandalizare?

de Horia Mărieș la 19 November 2016 - 20:10

O altă bârfă (pletyka) referitoare la “legile de cauciuc” din țara asta.
Adică de gumilastic (ăla care ne ține sus chiloții).
Ce atâtea legi in țara asta? N-avem nevoie de ele!
Putem apela la STABÓR, staboruri, s. n. Sfat, tribunal al țiganilor. – Cuv. țig.sursa: DEX ’09 (2009) – stabor s. m. sg. judecată țigănească, sursa: Argou (2007) și rezolvăm simplu problema!

https://www.agerpres.ro/politica/2016/11/18/interviu-cu-presedintele-udmr-kelemen-hunor-11-04-43

de Onet la 20 November 2016 - 20:59

La NISSA este si lenjerie intima? Cat va ma tine black friday?

de nicu la 21 November 2016 - 07:58

vrei sa te impacci cu nico sau ce te apuca?

de realistul la 21 November 2016 - 12:43

Intradevar C.L Carei trebuie sa redea Ianculestiului conditiile de alta data ,Caminul Cultural pentru a putea continua viata culturala si traditionala a motilor.Este un drept al lor si trebuie respectat.

de tulnicul la 21 November 2016 - 12:47

daca tot platim darile la carei de ce sa nu fie si la noi respectati oamenii?

Lasati un comentariu