Comemorarea a trei personalităţi la Leta Mare în prezenţa PS Virgil

• publicat la: 14 noiembrie 2016
Comemorarea a trei personalităţi la Leta Mare în prezenţa PS Virgil

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016 a avut oraşul la Leta Mare (Létavértes) în Ungaria, întâlnirea de comemorarea a trei personalităţi. Este vorba despre: Iosif Vulcan, publicist şi scriitor, membru al Academiei Române care a trăit în perioada 1841-1907, Ioan Irinyi, chimist şi om de ştiinţă, inventatorul chibritelor cu fosfor care a trăit în perioada 1817-1895 şi Iustin Popfiu, teolog, protopop greco-catolic şi scriitor erudit care a trăit în perioada 1841–1882.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Culturală a Românilor din Leta Mare (Ungaria), Autoguvernarea Românească şi Primăria Oraşului Leta Mare, ajungând la a 23-a ediţie.

Cu această ocazie au fost prezenţi Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Excelenţa sa domnul Marius Lăzurcă, ambasadorul României în Ungaria, domnul Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, părintele Ioan Tătar, parohul greco-catolic din Holod, satul natal al lui Iosif Vulcan, domnul Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia”, domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, domnul Ioan. F. Pop, scriitor şi administrator al Muzeului Iosif Vulcan din Oradea, precum şi reprezentanţi din Ungaria.
Următorul moment a avut loc în Biserica Greco-Catolică din Leta Mare, unde Preasfinţia Sa Virgil, a oficiat alături de părinţii Eduard Roman, Ioan Tătar şi parohul locului, Slujba Parastasului pentru cele trei personalităţi marcante ale României.

Momentul de comemorare a avut mai apoi loc în alte două locaţii ale oraşului Létavértes, unde au fost depuse coroane de flori.

.
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Lasati un comentariu