Concert Jazz la Carei

• publicat la: 7 November 2016
Concert Jazz la Carei

Cel mai important  eveniment de jazz din acest an din Carei,va avea loc duminică, 20 noiembrie 2016, de la  ora 19 la Teatrul Municipal. Concertul  susținut de Luiza Zan & The Hungarian All Stars este parte a turneului de promovare a albumului Haritage,care include orașele Timișoara, Cluj Napoca, Satu Mare, Brașov,București și Carei.

Luiza Zan, una dintre cele mai apreciate și cunoscute voci ale jazz-uluidin România, premiată la festivalul de jazz din Montreux, va concerta pentru prima dată la Carei, alături de cunoscutul pianist SárikPéter,distins nu demult cu premiul muzicianul anului 2016 în Ungaria. Muzicienii  implicați în proiectul Haritage sunt, fără doar și poate, de  excepție. Alături de pianistul Sárik  Pétersosesc la Carei: unul dintre cei mai apreciați chitariști de jazzdin țara vecină, Gyárfás István,a cărui abordare classic-jazz-istică dă o notă de eleganță șivirtuozitate întregului discurs muzical, basistul Fonay Tibor,specializat în echilibristică instrumentală și toboșarul AttilaGálfi,care dă o precizie și o finețe proprie fiecărei piese în parte.

Heritage  este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice și  improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu  improvizații instrumentale de mare angajament și care lasă moștenire publicului o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun. Prețul  unui bilet este de 15 lei. Biletele se găsesc la Centrul Cultural  Carei sau la fața locului, înainte de concert, în limita locurilor  disponibile.

 

Luiza Zan

Născută în 1980, Luiza Zan și-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat premiul I la un concurs pentru șoimii patriei  din timpul epocii comuniste. Aceeași piesă interpretată la  concursul pentru copii („Frunzuliţa d’alior”) îi aduce  premiul I la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, din iulie 2004,la exact o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu alII-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția. Luiza  Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând  cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ și pe cele ale  Universităţii de Arte Iași. Concursul   din Montreux i-a oferit șansa de a cânta acompaniată de muzicieni  de renume precum Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim.La Gala Premiilor de Jazz din 2004, eveniment organizat de  Radiodifuziunea Română, i s-a acordat ”Premiul Confirmării”. Printre  numeroșii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick  Condit –profesor și saxofonist din Statele Unite care a cântat cu    Ella Fitzgerald big band –, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion BaciuJr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea,Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother, Dj Vasile, McNeesteState University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, AlexHarding, etc. Artista   s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar și din   alte zone artistice, făcând parte din echipa spectacolului de  teatru ”Năpasta”, în regia lui Radu Afrim, de asemenea, aparând   în distribuția spectacolului de dans contemporan ”Visa Game”,alături de Cosmin Manolescu și Pascal Allio. A scris muzica de film– ”Carambol”, ”Circul Vesel” (HBO), ”Australia” (HBO). Esteun apreciat pedagog, fiind invitată în repetate randuri în cadrul  taberei de creație ”IconArts”, alături de nume sonore din muzica  internațională clasica și jazz. Albumul  Heritage este primul album de autor al Luizei Zan. Al șaselea   album al carierei sale, Heritage este scris în întregime de Luiza,atât versurile, cât și muzica reprezentând evocări explicite ale  vieții artistei, precum și descrieri amănunțite ale strămoșilor  ei, acest album fiind o plimbare intimă printre crengile arborelui  genealogic al familiei Zan. Întregul  album este dedicat memoriei mamei, Maria Zan, îndrăgit profesor deviolă și vioară, cea care a încurajat cariera de muzician a  Luizei, plecată prea devreme dintre noi în iarna lui 2014. Albumul  emană o melancolie amestecată cu recunoștință iar nota generală  imprimată planului sonor este de aducere-aminte a valorilor și tradițiilor moștenite, motiv pentru care a primit acest titlu.

comunicat

Lasati un comentariu