Salvaţi teritoriul României! “LAND GRABBING” în inima ţării

• publicat la: 24 noiembrie 2016
Salvaţi teritoriul  României! “LAND GRABBING”   în inima ţării

 La 23 noiembrie 2016, adunarea generală a comunităţilor locale afectate de proiectul înfiinţării Parcului Naţional Munţii Făgăraşului a adoptat o rezoluţie prin care s-a decis în unanimitate:

  1. să se solicite Guvernului României anularea Memorandumului din 14.09.2016 privind înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraş;
  1. efectuarea unor demersuri ferme de respectare a dreptului de proprietate al comunităţilor locale, drept garantat de Constituţia României şi de art. 97 din Codul Silvic;
  1. înscrierea tuturor persoanelor prezente la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a fii cooptate în toate forurile şi organismele de dezbatere şi decizie cu privire la proiectul de înfiinţare a Parcului Naţional Munţii Făgăraş, unde toţi vor exprima opoziţia faţă de acest proiect;
  1. sesizarea Direcţia Naţionale Anticorupţie cu privire la modul ân care proiectul privat al Fundaţiei Conervation Carpathia “Yellowstone al Europei” a devenit un proiect al Guvernului României.

Rezoluţia a fost semnată de 12 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comunele Beclean, Cârţişoara, Sâmbăta de Sus, Ucea, Poiana Mărului, Lisa, Porumbacul de Jos, Racoviţa, Hârseni, Viştea, Mândra, Şinca Nouă şi de zeci de comunităţi istorice de proprietari din Ţara Făgăraşului, composesorate, ocoale silvice şi ONG-uri. 

Urmează, la 29 noiembrie 2016, la Rm. Vâlcea (ora 12, Casa de Cultură a Sindicatelor) o întrunire care va reuni comunităţile locale din judeţele Sibiu, Braşov, Argeş şi Vâlcea pentru a stabili demersurile de stopare a proiectului de acaparare a teritoriului României de către miliardarii reuniti în Fundaţia Conservation Carpathia. 

Reamintim poziţia constantă a Academiei Române cu privire la caracterul de resursă strategică al teritoriului.

Buletin de Carei sursa nostrasilva.com

comentarii

de Horia Mărieș la 25 noiembrie 2016 - 07:47

Întâlnire culturală cu Ștefan Câlția și soții Scripcariu, Librăria Bizantină Bucuresți, 24 noiembrie 2016.
Pictorul Ștefan Câlția povestește amănunte despre problemele comunităților istorice sătești din Țara Făgărașului, despre posibilele soluții de rezolvare a lor, despre contribuția pe care a adus-o și pe care o aduce și în continuare la viața culturală, dar nu numai, a locuitorilor satului Șona. In Tara Fagarasului, unul dintre cei mai valorosi pictori romani, Ștefan Câlția, incearcă sa salveze casele traditionale dintr-un loc drag inimii lui: satul in care a copilarit si care se regaseste in tablourile sale, expuse in marile galerii ale lumii. Vara, pictorul se retrage in casa bunicilor, veche de 100 de ani, fara apă si curent electric. Ii invata pe copii sa iubeasca trecutul, iar efortul sau de a pune pe picioare o comunitate traditionala incepe sa dea roade. In satul Sona, din Tara Fagarasului, te simti ca intr-un basm. In linistea locului, printre casele in culori de poveste, traieste unul dintre valorosi pictori romani ai momentului: Stefan Câlția. Lucrarile sale sunt expuse in galerii din Berlin, Bonn, Londra sau Tokyo sau in colectii private, dar artistul se simte cel mai bine in satul unde a copilarit, in casa bunicii, veche de 100 de ani, fara apă sau curent electric.

Recomand călduros membrilor Despărțământului Astra din Carei și nu numai, să aibă puțintică răbdare și să asculte cuvântul pictorului Ștefan Câlția, un artist pe cât de valoros, tot pe atât de fermecător la vorbă. Se vor putea reține soluții simple care ar putea fi aplicate de cei responsabili și inimoși, inclusiv în comunitățile moților de câmpie din Ianculești și Mara. Nu este greu, dar este nevoie ca cineva, căruia îi pasă, să ia serios problema în mână. Așa cum a fost de exemplu regretatul profesor Aurel Coza. Asta, până când nu va fi prea târziu!

https://youtu.be/4qxPauZyEsk

Lasati un comentariu