Sfânta Liturghie și Slujba înmormântării IPS Justinian Chira

• publicat la: 4 noiembrie 2016
Sfânta Liturghie și Slujba înmormântării IPS Justinian Chira

Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit astăzi, 3 noiembrie 2016, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să îşi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Justinian.

Prin fidelitatea sa faţă de credinţa ortodoxă, tradiţia liturgică şi canonică a Bisericii noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian rămâne în memoria noastră a tuturor ca fiind un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un evlavios slujitor liturgic. Totodată, Voievodul Maramureşului a fost un mare patriot, iubind şi apărând valorile spirituale şi culturale ale poporului român, se menţionează în Cuvântul Patriarhului României.

Patriarhul României a evidențiat bogata misiunea în slujba Bisericii a părintelui arhiepiscop Justinian în anii săi de slujire arhierească. Dispariția venerabilului ierarh înseamnă pentru Biserica noastră „o mare pierdere şi o negrăită durere sufletească”, a mai spus Preafericirea Sa în mesaj.

Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a evidențiat câteva dintre calitățile Arhiepiscopului Justinian pentru care nu va fi uitat nici după moarte.

Mesaje au fost transmise și din partea Președinției și Guvernului României, prin consilierul prezidențial Sergiu Nistor și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Ultimul cuvânt i-a aparținut Preasfințitului Părinte Iustin Sigheteanul, titrează Basilica.

La final, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, împreună cu credincioșii, au înconjurat Catedrala Episcopală, cu sicriul Părintelui Arhiepiscop Justinian.

Trupul ierarhului a fost transportat apoi către mănăstirea de metanie, „Sfânta Ana” – Rohia, unde va fi așezat în locul de veci pe care și l-a pregătit chiar la poarta mănăstirii.

sursa NapocaNews

Lasati un comentariu