Un angajat al primarului Kovacs, politician, deranjat de revista VATRA VECHE

• publicat la: 27 November 2016
Un angajat al primarului Kovacs, politician, deranjat de revista VATRA VECHE

Unul dintre consilierii primarului mun.Carei Kovacs Eugen, cel care a candidat pentru un loc de consilier judeţean din partea formaţiunii unde primarul este şi preşedinte adică UDMR, este deranjat până şi de publicarea unei  poezii  ,,Toamnă de primăveri,,  a binecunoscutului Nicolae Băciuţ de către Buletin de Carei alături de documentul  din arhiva parlamentară ce scotea în evidenţă îndemnul unui secui la buna înţelegere între  români şi maghiari.

TOAMNĂ DE PRIMĂVERI
Ca dup-o rugăciune
obosită,
Doamne, te aştept să vii –
nu-nchide după tine uşa-n ceruri
şi nici să nu-ntârzii.
O, prea mult cer am îngropat în mine

şi răsăritul parcă-i asfinţit –
nici vârsta nu mă recunoaşte
și dimineaţa-i noapte ce-a murit.
Ca dup-o rugăciune, Doamne,
stau primăveri ascunse-n toamne!

NICOLAE BĂCIUŢ

Aceasta este poezia buclucaşă pentru care suntem arătaţi cu degetul!  Sper că între timp  se va învăţa cum se traduc unele expresii din limba română.

,,Jó múltkoriban bizonyos Vatra nevű lapból kölcsönözték a „hónap versét”…,,

https://anziksz.com/2016/11/25/milyen-a-jo-szekely-erdelyi-a-karolyban-elo-xenofobok-szemeben/

Superficial   sau  rău intenţionat  cel care omite să publice numele integral al revistei Vatra Veche, fondată la 1894 de Ioan Slavici, George Coşbuc şi I.L.Caragiale şi la care actualul redactor şef este tocmai Nicolae Băciuţ, autorul poeziei neagreate ?

Aceasta este atmosfera din municipiul Carei dragi cititori ai Buletin de Carei.  Ni se refuză până şi  dreptul de a publica poezii aşa că  nu ne  mai mirăm  că aşezămintele culturale precum Căminul Cultural Ianculeşti este lăsat intenţionat în stare de degradare pentru a nu putea fi folosit în scopul pentru care a fost construit…  Cum să ne mai mirăm atunci că bustul lui Avram Iancu poate fi pângărit fără ca să fie descoperiţi făptaşii şi se încearcă demolarea lui  cică pentru modernizarea zonei?

Cei care îndrăznesc să aibă  opinii  personale diferite de politica administraţiei locale, cei care au spirit civic sau  îşi cer drepturile  ce le sunt refuzate sau cei care fac  public modul de lucru al administraţiei Kovacs sunt  imediat tocaţi mărunt de maşina de presă deţinută de primar.

Când vom citi în presa aservită despre lipsa învăţământului profesional de limbă română pentru specializările ospătar, vânzător, plăpumar, tapiţer sau electronist într-un oraş din România?

Sau despre  neavizarea amplasării unui bust al lui Mihai Eminescu în Carei?

Expresia ,,Jó múltkoriban bizonyos Vatra nevű lapból kölcsönözték a „hónap versét”…,, denotă  dispreţul  la adresa tipăriturilor de o inestimabilă valoare precum Vatra Veche unde semnează materiale academicieni, scriitori, poeţi şi jurnalişti consacraţi, continuatori ai mesajului şi activităţilor   nemuritorilor Ioan Slavici, I.L.Caragiale şi George Coşbuc.

Dacă o poezie a lui Nicolae Băciuţ preluată din revista VATRA VECHE deranjează nu  ne mai mirăm că de Ziua Naţională a României primăria nu  a  invitat niciun interpret renumit pentru cântecele sale patriotice.

Buletin de Carei

 

PS

VATRA, 2. Locuință, cămin, casă (părintească).

 

comentarii

de Un cititor la 27 November 2016 - 13:55

Se pare că la Carei nu a fost eliberată pe de-antregul ULTIMA BRAZDĂ DE PĂMÂNT ROMÂNESC. Dacă va fi nevoie o vom face din nou!

de Maria la 27 November 2016 - 23:42

Ura merge mana in mana cu incultura.De unde sa stie semidoctii carora le suna neplacut in auz cuvantul “vatra” despre publicatiile importante ale Romaniei?Ar fi prea mult din partea noastra sa le cerem sa cunoasca istoria(reala) a Romaniei si a literaturii romanesti.Daca i-am lua la testat,am constata,fara surprindere,ca ei sunt la fel de ignoranti si in ceea ce priveste cultura maghiara.Ei stiu doar de ura,nu si despre cultura…

de emil la 28 November 2016 - 00:05

in(cult)ura

de emil la 28 November 2016 - 00:11

Normal ca deranjeaza cuvantul “vatra”, pentru ca migratorii asiatici nici nu stiau ce e vatra si, mai ales, nici nu aveau asa ceva! Sa va fi(e)mila de saracii migratori! Ca si de saracii aia de-si pierdura ciucurii pe podul Satmarului si pe cel al Kocsordului! De frica romanului!

de seviyorum la 4 January 2017 - 12:53

Sunteti cam pretentiosi! Si cultura, si ura, si sovinism in aceeasi persoana se gasesc extrem de rar! Deci nu va asteptati sa le intalniti la anziksz decat pe ultimele doua. Caci semisfertidoctul din Capleni nu e nici de talia lui Nyiro Jozsef, nici de cea a criminalului de razboi Wass Albert. Asa incat, multumiti-va doar cu subproductii in care se brodeaza pe motivele “xenofobie” (evident, a romanilor) “antimaghiarism” (caci nu face diferenta intre unguri si ungaristi) “szekelyfold”, “erdelyi” si familia Karolyi.

Lasati un comentariu