Fără colindători la Primăria Carei. Final de an discriminatoriu la UAT Municipiul Carei la acordare de scutiri de impozit

• publicat la: 20 decembrie 2016
Fără colindători la Primăria Carei. Final de an discriminatoriu la UAT Municipiul Carei la acordare de scutiri de impozit

Pentru ca în sala mare de şedinţe a Primăriei se făceau pregătiri pentru protocolul de final de an , consilierii locali  s-au înghesuit în sala mică pentru ultima dintre  întâlnirile lor oficiale. Au fost absenţi doi consilieri iar preşedinte de şedinţă a fost Bujor Păuşan de  la ALDE.

Primarul a retras de pe Ordinea de zi punctul 4  privind desemnarea reprezentanţilor din CL în consiliile unităţilor de învăţământ în   speţă fiind vorba doar de modificarea de la Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu,,  unde  votul acordat consilierului Ciută  acum 2 luni  a fost consemnat greşit în Procesul Verbal  probabil pentru a nu face parte din consiliul liceului unde este director subordonatul pe linie politică al primarului, consilierul judeţean Gindele Emeric.

A fost aprobată în unanimitate rectificarea bugetară precum şi fondurile pentru premierea elevilor şi profesorilor  cu rezultate la olimpiadele şcolare.  Unul dintre cele mai  dezbătute  puncte d epe Odinea de Zi a fost cel prin care se prelungeşte cu 7 luni contractul de închiriere pentru sălile Muzeului orăşenesc ce aparţine de Muzeul judeţean, consilierii UDMR  fiind de părere că  trebuie clarificate  clauzele din contract şi ar fi  mai potrivită o amânare în luarea deciziei finale.

Cel care a susţinut prelungirea contractului a fost primarul Kovacs motivând că 7 luni nu sunt un capăt de ţară şi …,,sper că va fi o minune până în toamnă şi vom vedea atunci,,    ,,presimţind,,   probabil schimbările ce bat la uşa direcţiunii Muzeului Judeţean.

În luna septembrie a anului viitor  Castelul va deveni generator de venituri deoarece se încheie Contractul cu UE care a asigurat fondurile pentru renovare.  Prelungirea contractului de închiriere a fost votată de către toţi consilierii.  Consilierul Hago în calitate de şef secţie muzeu Carei s-a abţinut de la vot.

Organizaţia Caritas Satu Mare punct de lucru C arei a fost scutită  de la plata impozitului pe clădire dar solicitantul Balog Elisabeta nu a beneficiat de votul consilierilor pentru scutirea de taxe şi impozite cerută.

Un alt  subiect  care se dezbate de luni de zile în cadrul şedinţelor Consilului Local Carei este   solicitarea domnului Roth Alexandru  de la plata impozitului pe clădirea situată pe strada 1 Decembrie 1918 proprietate personală.

Pentru discuţiile de la acest  punct a fost prezentă şi Lia Fogaş, şef Serviciu taxe şi impozite locale care consideră că  există deja un regulament aprobat de consilieri care nu mai permite scutirea în acest caz.

O altă opinie  avut  consilierul Ciută care vede în acest refuz  o  ambiţie a unei persoane invidioase. ,, De câteva luni cineva  îşi face o ambiţie din a nu scuti de  impozit  acest proprietar. Legea spune clar că putem scuti , nu trebuie să fim invidioşi pe cineva pentru activitatea lui . E o clădire care s-a renovat nu cu bani puţini din fonduri proprii. E păcat să ne facem ambiţii…,,

A urmat apoi un schimb de replici îmtre  consilierii Leitner , Mărginean şi şful de la Taxe şi impozite, Lia Fogaş pentru a se susţine refuzul acordării scutirii în condiţiile în care în alte cazuri au existat astfel de scutiri. Mai mult, consilierii au fost atenţionaţi de primarul Kovacs că vor fi buni de plată dacă vor vota pentru scutirea de impozit.

Clădirea în cauză este cea în care a funcţionat  cu mult timp în urmă Hotelul şi restaurantul Bucureşti. Acum este o clădire pentru birouri la etaj iar la parter este închiriată pentru alte activităţi. Toată clădirea a fost renovată pe cheltuiala proprietarului ,  ,,din respect pentru municipiul Carei,, după cum declara Alexandru Roth.

Se certifică încă odată că ceea ce se poate acorda unor contribuabvili carieeni altora le este refuzat. În aceste condiţii,  Consilierul Ciută a întrebat  de ce a mai fost trecută pe ordinea de zi acest proiect care sună….,Proiect privind respingerea  cererii de scutire de la plata impozitului …,,

Pentru şedinţa următoare consilierul Ciută a propus introducerea unui proiect pentru modificarea Regulamantului care acum nu permite astfel de scutiri dar  propunerea  nu a fost supusă la vot. Pentru respingerea Proiectului  solicitat de proprietarul Roth au votat consilierii prezenţi mai puţin  Ilie Ciută, Csizmadia Zsolt şi Racolţa Ioan.

Până la sosirea bucatelor de la Cantina  Socială primarul Kovacs a făcut o scurtă rediografie a anului ce se apropie de final, declarându-se mulţumit de rezultate şi de campania care  i-a adus  un nou mandat. A făcut referire la câştigătorul licitaţiei pentru asfaltare menţionând că propunerea a fost sub 50% din preţul de strigare dar fără a clarifica nici acum condiţiile care au dus la acordarea plăţii imediate pentru lucrările  de asfaltare din 2011 deşi licitaţia a fost câştigată  cu credit furnizor pe 5 ani, fapt ce a dus la piederea a 1,5 milioan de lei din bugetul local.

După urările de An Nou şi Sărbători Fericite, primarul a lansat invitaţia la masă şi pentru   ,,colegii din presă,,.

La UAT Municipiul Carei nu a răsunat în acest an niciun colind  după modelul  implementat de conducerea UDMR de la judeţ şi susţinut de primarul Kovacs care spunea în şedinţa din 25 noiembrie că instituţiile trebuie să mai şi muncească nu să ne ocupăm cu colindatul…..

Crăciun Fericit şi Un An Nou  cu respect pentru toţi careienii indiferent de religie şi etnie!

https://www.youtube.com/watch?v=VW5s2h1T4jg

Buletin de Carei

comentarii

de liviu la 20 decembrie 2016 - 16:13

Pentru fratii tout a fost data scutire si pentru alti zmei care au fost atenti aapoi cu primarul. Nai bine puneti o taxa dl primar si spuneti cat costa fiecare favor.

Lasati un comentariu