Fosta Policlinică Mare din Oradea, revendicată de un ordin călugăresc, rămâne în proprietatea judeţului Bihor

• publicat la: 17 decembrie 2016
Fosta Policlinică Mare din Oradea, revendicată de un ordin călugăresc, rămâne în proprietatea judeţului Bihor

Potrivit ebihoreanul.ro, una dintre clădirile reprezentative la mun. Oradea , fosta Policlinică Mare revendicată de către Ordinul Călugăresc Mizericordian subordonat Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, va rămâne totuşi în proprietatea judeţului Bihor în urma unei decizii definitive şi irevocabile a  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conflictul juridic asupra uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Oradea, care a opus vreme de 13 ani Consiliul Judeţean Bihor şi Ordinul Călugăresc Mizericordian subordonat Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, a fost încheiat, definitiv şi irevocabil, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printr-o decizie pronunţată joi, 15 decembrie, instanţa supremă a hotărât că pretenţiile Ordinului Mizericordian asupra imobilului fostei Policlinici Mari din Oradea, strada Republicii nr. 35, sunt nule şi fără temei.

Rând pe rând

Fie în nume propriu, fie în numele Ordinului Mizericordian, Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a revendicat începând din 2000, una câte una, toate clădirile din perimetrul străzilor Republicii-Magheru-Snagovului, în 2002 reprimind, în baza OG 83/1998, imobilele în care au funcţionat Spitalul de Boli Infecţioase (aripa de pe Bd. Magheru), Spitalul ORL (Republicii 33, unde se aflau şi birourile Spitalului Judeţean şi ale Direcţiei de Sănătate Publică), şi cel în care a funcţionat Serviciul de Ambulanţă (Snagovului).

În 2003, în baza OG 94/2000 privind retrocedarea clădirilor naţionalizate de regimul comunist prin Decretul 302/1948 (între martie 1945-decembrie 1989), Episcopia a revendicat şi imobilul din str. Republicii 35, în care funcţiona ambulatoriul Spitalului Judeţean, cunoscut sub denumirea Policlinica Mare, dezafectat în 2008.

Clădirea a fost construită între anii 1899-1900 ca Palat al Finanţelor, Ordinul Mizericordian pretinzând că, deşi avea din start această funcţiune, ridicarea ei s-a făcut special pentru a fi închiriată statului austro-ungar, iar după instalarea regimului comunist autorităţile i-ar fi naţionalizat-o.

În schimb, reprezentanţii CJ, în patrimoniul căreia se afla fostă Policlinica Mare, au susţinut că imobilul a fost ridicat de statul austro-ungar, în 1919 intrând în proprietatea regatului României ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon, astfel că nu putea fi naţionalizată de regimul comunist după 1945 de vreme ce se afla deja în proprietatea statului român.

integral pe ebihoreanul.ro

Lasati un comentariu