La Tel Aviv a fost sărbătorită Ziua Națională a României

• publicat la: 3 decembrie 2016
La Tel Aviv a fost  sărbătorită Ziua Națională a României

Aniversarea Zilei Naționale a României în Israel include mai multe activități programate pentru perioada 30 noiembrie – 04 decembrie 2016.

La recepția organizată de Ambasada României în Statul Israel în seara zilei de 30 noiembrie 2016 la Muzeul de Artă din Tel Aviv au participat peste 900 de invitați, oficiali ai guvernului israelian, ai Parlamentului din Israel, ambasadori ai statelor UE, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Israel, consulii onorifici ai României în Israel, ambasadori israelieni de origine română și foști ambasadori ai Israelului la București, primari, reprezentanți ai mediului cultural, educațional și al mediului de afaceri, lideri și membri ai tuturor organizațiilor originarilor din România, personalități din cadrul comunității, dar și jurnaliști din presa de limbă română, precum și artiști din România. Unul dintre partenerii care au sprijinit activitățile sărbătoririi Zilei Naționale a României s-a numărat Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”.

Din partea guvernului israelian a participat Ofir Akunis, ministrul israelian al științei, tehnologiei și spațiului precum și Yoseph Yonah, membru în Knesset (Parlamentul israelian) și președinte al Grupului de prietenie Israel – România. Menționez și participarea domnului Nicolae Brînzea (Directorul General Adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni).
Evenimentul a fost deschis de către Excelența Sa, doamna Andreea Păstârnac, Ambasadoarea României în Israel care a evidențiat anul 2016 ca fiind anul cooperării bilaterale în domeniile cercetării științifice, securității cibernetice și inovației, vorbind în limba ebraică, impecabil.

Cei doi oficiali israelieni, Ofir Akunis și Yoseph Yonah au transmis mesaje de felicitare pentru Ziua Națională, evidențiind relația specială dintre cele două state și rolul comunității israelienilor originari din România la crearea și consolidarea Statului Israel.
Evenimentul a fost marcat și cu degustare de vinuri românești și israeliene.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) Tel Aviv, la eveniment a participat artista de muzică populară românească, Letiția Boroi și soprana israeliană de origine română, Monica Schwartz, cântând live imnurile naționale ale celor două state.
Interpreta de muzică populară, Letiția Boroi, a încântat publicul prezent la eveniment cu diferite cântece populare românești, determinând pe câțiva dintre ei să înceapă dansul, prinzându-se în horă românească.

Pe parcursul desfășurării evenimentului a existat un ”pelerinaj” continuu pe la mesele pline cu diverse gustări, fructe și dulciuri, băuturi răcoritoare și vinuri asortate.
Au participat la eveniment și artiști din România, care se vor manifesta pe scenă în zilele de 1 și 2 Decembrie, la Kiriat Haim și Tel Aviv în spectacolul muzical – distractiv, ”România, dragostea mea”. La spectacol vor participa îndrăgiții artiști ai României, Corina Chiriac, Ștefania Rareș, Silviu Biriș, Alexandra Velniciuc, Elisabeta Turcu și Ilie Caraș. Menționez că organizatoarea spectacolului este pianista Liana Herman, israeliană originară din România.

Un alt eveniment pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României în Israel este cel organizat de Liga de Prietenie Israel – România de pe lângă H.O.R.- Organizaţia Centrală (Hitachtud Olei Romania).
Sărbătorirea va avea loc duminică, 4 decembrie, ora 15:00 la Teatrul Alhambra, Sderot Ierușalaim 39, Tel Aviv – Iafo.

Evenimentul va fi deschis de dl. Zeev Schwartz, președintele Ligii de Prietenie Israel – România. Vor lua cuvântul membri ai guvernului israelian, Excelența Sa, doamna Andreea Păstârnac, Ambasadoarea României în Israel și doamna Ambasador Collete Avital.
Se va proiecta un film despre aliaua română după care va urma un program artistic susținut de îndrăgitul cântăreț Moti Notea și formația sa.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu