Premiul II pentru moţii din Marna la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Negreşti-Oaş

• publicat la: 26 decembrie 2016
Premiul II pentru moţii din Marna la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Negreşti-Oaş

În cea de-a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, la Negrești Oaș a avut  loc deja tradiționalul Festival de Datini și Obiceuri de Iarnă, eveniment ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Şi în acest an organizarea a fost la nivel înalt, dovadă că primăria investeşte în promovarea datinilor şi tradiţiilor româneşti. Primarul Aurelia Fedorca și directorul festivalului, Natalia Lazăr au fost prezente în permanenţă printre   invitaţi, asigurându-se de  buna desfăşurare a renumitei manifestări.

După Slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop Mihai Feher, a avut loc Parada Festivalului până la  Muzeul în aer liber.

Aici au fost primiţi cu căldură de Maria Tripon, renumita interpret a cântecului popular oşenesc  care nu are nevoie de prezentare specială, numele său fiiind cunoscut din Negreşti şi până la Mangalia.

Numeroşi colindători  au adus pe scenă obiceiurile lor  milenare moştenite din moşi strămoşi. Frumuseţea costumelor populare tradiţionale au fost remarcate de un juriu competent format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu de la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, prof. univ. dr. Viorel Rogoz iar de la primăria Negreşti Oaş domnii Mihai Bib, Ioan Ciocan şi Sarca Ion.

Rând pe rând au evoluat  colindători din judeţul nostru, cele învecinate dar şi din Basarabia . Prezenţă constantă, grupul moţilor din Marna Nouă a  pregătit pentru ediţia din acest an un colind străbun cu care au şi câştigat locul al doilea.

La secţiunea Colinde, primul loc a fost adjudecat de către Călineștenii Țării Maramureșului.

Premiul doi a fost acordat moţilor din Marna Nouă, Ansamblului folcloric „Măgura”, Târşolţ, Grupului folcloric din Racșa şi Ansamblului  folcloric „Aurel Haiduc”, Bixad-Trip-Boinești.

Premiul trei a fost obţinut de Grupul de colindători din Prilog, de Ansamblul folcloric „Florile Turţului”, Turţ, de Ansamblul folcloric din Călinești-Oaș, de Ansamblul folcloric „Sânzienele” și „Oașul” Negreşti-Oaş, de Ansamblul Țara Oașului, Bixad împreună cu Mihai Zele şi grupul Batarci.

Premii special au fost acordate în acest an Corului  bărbaţilor – „Glasuri străbune” din Tur şi Ansamblului Dragoş Vodă din Bucovina.

La secţiunea teatru cu măşti, premiile special au mers către Brondoșii din Cavnic şi feciorii cu Viflaimul din Turţ.

Pe tot parcursul desfăşurării evenimentului, atât spectatorii cât şi colindătorii au fost omeniţi cu bucate tradiţionale, cu ceai fierbinte, cu vin fiert sau alte băuturi la alegere. Fiecare colindător primea la coborârea de pe scenă un colac din coşercile şi sacii ţesuţi manual.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Datini de la Negreşti  a adus la lumină noi colinde şi obiceiuri din gospodăria românească  milenară, izvor nesecat de cutume păstrate cu sfinţenie.

Mai multe imagini pe pagina de Facebook.

https://www.facebook.com/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1803509763230627

Daniela Ciută

 

comentarii

de sanda la 27 decembrie 2016 - 09:21

Frumoaselor! Felicitari! Va pup!

Lasati un comentariu