S.O.S Şcoala ,,Vasile Lucaciu,, Carei

• publicat la: 18 decembrie 2016
S.O.S  Şcoala ,,Vasile Lucaciu,,  Carei

În preajma sărbătorii Crăciunului, părinţii elevilor careieni de la Şcoala Vasile Lucaciu au parte de un cadou aparte şi anume au fost înştiinţaţi că primarul Careiului doreşte desfiinţarea acesteia prin comasare şi mutarea claselor într-un corp din clădirea Colegiului Tehnic Iuliu Maniu. Clădirea impozantă a fostului liceu Vasile Lucaciu se vorbeşte că ar fi râvnită de  un anumit cult.

La sediul UAT Municipiul Carei a avut loc în data de 29 noiembrie 2016 o întâlnire a primarului Kovacs cu directorii liceelor careiene şi cu inspectorul  şcolar general.

Nu a fost oferit încă niciun comunicat despre subiectele discutate dar în cursul săptămânii recent încheiate la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu,,   au  fost convocate şedinţe cu părinţii tuturor claselor de elevi pentru a li se aduce la cunoştinţă despre dorinţa primarului  de a comasa această şcoală cu Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,.

Părinţii au întocmit liste şi  au semnat  că nu sunt de acord cu această comasare care este de fapt o desfiinţare a fostului Liceul Vasile Lucaciu chiar înainte cu câţiva ani de sărbătorirea centenarului de la adoptarea patronului spiritual.

Singurele informaţii despre acest subiect fierbinte  din aceste zile friguroase  le puteţi citi doar în Buletin de Carei deoarece presa de casă a primarului a amuţit la aflarea acestei  intenţii a protectorului lor.

Şcoala Vasile Lucaciu  este o şcoală cu tradiţie în învăţământul românesc careian dar nu numai pentru că şi etnici maghiari au ajuns importante personalităţi în domeniul lor de activitate, unul dintre aceştia fiind  prof. dr.Szolomayer Joseph, născut în Cămin, absolvent  în 1941 al liceului careian şi ajuns director medical la General Motors din 1959 şi până în 1980.

Destinele  acestui liceu renumit au fost conduse  de directori ca Ioan Cheri, Aurel Coza, Andrei Bogdan, Paul Pteancu sau  Cornel Borlea , nume  sonore care au activat şi pe plan cultural sau gazetăresc, insuflând elevilor dragostea pentru carte, neam şi ţară.

Profesori precum Camil Martinov, Leontin Ghergariu, Matei Francisc Ignatie Borza, Bogdan Andrei, Augustin Ossian, Valeriu Palaghiţă, George Pteancu, Paul Pteancu sau Ludovic Vida au  pregătit absolvenţi pe măsură. Astfel, de pe băncile acestei şcoli  au ajuns ilustre personalităţi  Francisc Pall-istoric medieval, Ioan Chindriş- prof.univ.dr., director al Bibliotecii Academiei Române, Ioan Condor- prof.univ.dr., preşedinte al Curţii de Conturi a României, Gheotghe Chiş- prof.univ., decan al Facultăţii de matematică de la UBB Cluj Napoca şi apoi director  al Observatorului astronomic, Gheorghe Cicortaş – medic, director al Spitalului Judeţean SM, Monseniorul Cosma – prelat papal, Salvator Cupcea – prof.univ., secretat în Ministerul Sănătăţii şi director al Institutului de igienă şi sănătate Publică Cluj Napoca, Silviu Lung – celebrul fotbalist, Alexandru Mureşan – prof.univ. conducător al delegaţiilor sportive ale României la competiţii internaţionale, Tiberiu Vanca- prolific scriitor şi avocat, Cornel Toader- prof.univ.dr. decan al Facultăţii  de Medicină din Cluj Napoca şi lista poate continua.

Impresionează declaraţia unui fost elev  al liceului Vasile Lucaciu, absolvent cu media 10 în anul 1953 , ing.Vaida Gheorghe-Elemer  , când am cerut mai multe detalii despre realizările domniei sale la Întreprinderea de comerţ exterior Danubiana…,,Nu cred că am făcut ceva deosebit faţă de orice român care îşi iubeşte ţara,,

Am selectat  din cartea ,,Pr.dr.Vasile Lucaciu, părinte spiritual în clepsidra vremii,,   şi declaraţia unui fost director al acestei şcoli, prof. Viorica Toşa…,, la şcoală m-am simţit ca acasă  pentru că acasă înseamnă un loc drag şi o familie, o parte din noi înşine. Sunt mândră că am slujit  ca profesor şi director  la această şcoală  care poartă numele marelui patriot Vasile Lucaciu, sentiment  pe care m-am străduit să-l inoculez colegilor şi elevilor,,

Şi la ora actuală şcoala Vasile Lucaciu are rezultate deosebite prin premiile câştigate de elevi la diferite Olimpiade şcolare sau concursuri şi ca dovadă  chiar la şedinţa de Consiliu Local de marţi 20 decembrie 2016 există   pe lista celor premiaţi pentru rezultate deosebite cadre didactice şi elevi de la această şcoală.

La niciuna dintre  şedinţele cu părinţii din cursul săptămânii trecute nu a fost prezent primarul care doreşte comasarea pentru a oferi date concrete care să motiveze …dorinţa sa.

Tăcerea suspectă ce învăluie acest subiect atestă faptul că se doreşte implementarea Liniştii ca  substitut al Spiritului Civic  ce ar trebui să fie prezent la fiecare cetăţean contribuabil adică plătitor de taxe şi impozite.

Sfidarea careienilor de actuala administraţie nu este de dată recentă dar persistă datorită faptului că autorităţile competente nu au  luat măsuri atunci când  au descoperit derapajele de la legalitate, unul dintre acestea fiind şi amplasarea ilegală a bustului Regelui Ferdinand  lângă sensul giratoriu din centrul oraşului, fiindu-i refuzată  prezenţa  în parcul oraşului pe motiv  că urmaşii grofilor nu sunt de acord.

Desfiinţarea acestui lăcaş de instruire a tinerilor careieni alături de celelalte abuzuri la adresa românilor careieni ne duce cu gândul la vremuri de tristă amintire trăite de părinţii şi bunicii noştri. Doriţi reînvierea acelei  perioade domnule Primar?  Deja există un precedent prin excluderea copiilor de români din Carei de la instruirea în limba română pentru meserii ca ospătar sau vânzător sau plăpumar sau tapiţer  şi prin tolerarea acelui document oficial care împarte Careiul în perimetre etnice când vine vorba de amplasare busturi româneşti.

Cât vom mai permite aceste abuzuri ?

Buletin de Carei

 

comentarii

de othilia la 19 decembrie 2016 - 21:16

De ce nu se merge organizat frumos, profesori, parinti si elevi sa iti aperi dreptul de a invata in limba romana, in fata primariei si chemata televiziunea si presa?

de ce glume la 19 decembrie 2016 - 21:44

care presa si care tv ? alea pe care le plateste primarul cu sumele de miliarde ? toti fac pe ei de frica si nu au curaj sa scrie nimic si saracii parinti au facut listele!

de Annnamaria la 31 ianuarie 2017 - 11:46

Foarte trist!!!

Lasati un comentariu