Vine, vine Moş Nicolae….Ai făcut o faptă bună?

• publicat la: 5 decembrie 2016
Vine, vine Moş Nicolae….Ai făcut o faptă bună?

In această  seară Moş Nicolae soseste cu daruri pentru copii  şi pentru cei care au fost cuminţi dar mai ales la cei care au  fost atenţi cu  semenii lor în suferinţă.

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit „Făcătorul de minuni”, ocrotitorul celor săraci, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile sau „nuieluşa” pe care le pune în ghetuţele copiilor în ajun.  Arhiepiscopul din Mira, cinstit de toată creştinătatea, Sfântul Nicolae apare ca o figură proeminentă, fiind ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţit la judecată. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci.

Mai sunt câteva ore pînă la sosirea Mosului asa că mai aveti putin timp să aduceti un strop de bucurie celor ce nu îşi permit nici măcar o nuieluşă  în dar. Noi am oferit în acest an  lemne de foc pentru un pensionar aflat în suferinţă, fără posibilităţi materiale si fără familie.

Vă invitam să vizitati persoanele de la adăpostul de noapte din curtea Bibliotecii Municipale Carei unde sunt 3 camere cu  oameni fără familie şi case de locuit. Un cozonac  si o ciocolată vor fi mereu binevenite dar mai ales un dialog cu aceştia.

Si in acest an comerciantii de nuieluşe au ocupat  clasicele locuri din Carei unde traficul este  mai intens.

Alături de nuieluse cei care au avut timp să facă cumpărături până la amiază au mai găsit  clasicele pachete cadou cu moşi de ciocolată . Ca in fiecare an, oferta de cadouri dulci de Mos Nicolae în seara magică este una deosebit de săracă faţă de ofertele din marile orase. Pe ultima sută de metri mai găsesti doar pachetele dulci cu pretul cel mai ridicat.

În mod tradiţional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar şi adulţii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri.

Înainte, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminţi au fost.

La sate, ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Moş Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.

În vestul ţării, sărbătorile de Crăciun încep de la Sfântul Nicolae, când fetele se adună în grup, încă din seara de 5 decembrie şi frământă plăcinte pentru a doua zi. La 9 seara, niciun minut mai devreme sau mai târziu, sosesc flăcăii şi se încinge petrecerea.

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.

În colindele româneşti se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr, asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.

Buletin de Carei

comentarii

de clubulmamicilor la 5 decembrie 2016 - 18:58

si noi vrem cadouri de mos nicolae!

Lasati un comentariu