Despre penitenciare. Ce știm noi și ce află CEDO

• publicat la: 25 ianuarie 2017
Despre penitenciare. Ce știm noi și ce află CEDO

Populația României a scăzut în ultimii ani cu vreo câteva milioane de oameni liberi. În schimb, ,,populația“ penitenciarelor a rămas aproape la fel. De pe urma grațierii propuse de Guvernul PSD vor beneficia aproximativ 2.500 de persoane aflate în detenție. Dar vor beneficia degeaba: în circa un an, majoritatea celor grațiați se vor întoarce la pușcărie și vor trăi în condiții la fel de mizerabile ca acum.

Ministrul Florin Iordache a declarat de curând că a discutat despre necesitatea unei grațieri cu asociațiile profesionale ale magistraților și cu reprezentanții lucrătorilor din penitenciare, lăsând astfel de înțeles că s-ar bucura de acordul celor invocați. Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România“ a anunțat însă că membrii săi nu împărtăşesc opinia ministrului: „Faptul că problema cazării deţinuţilor la un nivel compatibil cu dispoziţiile UE nu a fost rezolvată de decidentul politic la peste 5 ani de la primele condamnări CEDO (…) creează impresia că acest fenomen este folosit, tot de decidentul politic, ca pretext pentru a promova proiecte legislative care să zădărnicească lupta contra corupţiei sau a infracţionalităţii, în general“. Prin urmare, „puterea legislativă şi puterea executivă sunt responsabile pentru condamnările privitoare la condiţiile din penitenciare, având în vedere că nu au luat în timp util măsurile legale şi administrative adecvate pentru evitarea şi stoparea suprapopulării penitenciarelor“.

a rândul său, Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), susține că sindicaliștii pe care-i reprezintă nici nu susțin și nici nu se opun grațierii. Dar și că aceasta nu este soluția reală a crizei din penitenciare. „Trec anii și, în relația cu CEDO, după ce România a devenit membră UE, nu reușim să îndeplinim normele, ci doar să căutăm genul acesta de supape, ca să amânăm amenzile.“ Liderul SNLP consideră că degeaba se cheltuiesc bani de la buget pentru soluții de moment: „Noi nu reușim să ne gândim decât la remedii compensatorii: grațieri, amnistii și altele de genul acesta“. Teoroc este de acord că asemenea măsuri pot aduce „o depresurizare“ a penitenciarelor, dar aceasta nu va dura mult timp: „Statistic și istoric vorbind, dacă vă uitați pe efectivele ante și post-grațiere, durează maximum un an și ceva până când efectivele se reîntregesc“. Singura soluție cu adevărat viabilă ar fi construirea unor penitenciare noi. „Cu toate măsurile, cu toate sancțiunile și pedepsele neprivative de libertate, cu cei care sunt în grija probațiunii (circa 40.000 de oameni), populația din penitenciare s-a stabilizat la circa 28.000 și nu mai scade. A scăzut de la 30.000 și ne-am oprit. Va trebui să facem ceva, pentru că avem un deficit de circa 9.000 de locuri de cazare.“

Deţinuţii VIP

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu