Vrei să te angajezi? Armata caută 2900 de rezervişti

• publicat la: 1 ianuarie 2017
Vrei să te angajezi? Armata caută 2900 de rezervişti

Legea privind Statutul rezervistilor voluntari a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017, normele de aplicare a legii urmând să fie emise in termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Nationale (MApN) va încheia contracte  cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari.

Normele metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezervistilor voluntari sunt în curs de finalizare si vor intra in vigoare în primul trimestru din anul 2017, MApN urmând să incheie contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari, din care circa 2.300 de soldati si gradati, 400 de subofiteri si maistri militari  si 200 de ofiteri.

MApN anunţă că în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu si că voluntarii rezervisti urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază.

„Este vorba în esenţă despre un sistem care presupune o pregătire cu formare initială de trei, patru luni, o introducere in materie, asta în functie de cei care raspund acestei posibilitati, respectiv daca au sau nu au background pentru armata.

Dupa aceasta ar urma stagii periodice de o durata mult mai scurta, de o saptamana, doua saptamani de reimprospatare a cunostintelor si mentinere a nivelului de instructie cu scoatere din productie si respectiv plata in toata aceasta perioada a unui procent, probabil 10 la suta din salariul pe care acesti rezervisti voluntari il au. (…)

Pentru a putea fi recrutati, rezervistii voluntari trebui sa nu fi fost condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, sa nu faca parte din organizatii interzise de legislatia romana, sa nu apartina unor culte care contravin normelor de pastrare a ordinii publice sau care incalca bunele moravuri, sa cunoasca limba romana si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani.

Dupa semnarea contractului, pe durata programului de instruire initiala, participantii au aceleasi drepturi si indatoriri cu ale soldatilor profesionisti in activitate. Cei care au indeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire initiala. La finalul perioadei de pregatire, participantii depun juramantul militar.

Potrivit articolului 19 din Legea 270/2015, primul contract se incheie, in conditiile prevazute de lege, pe o perioada de patru ani, iar urmatoarele pe o perioada de maximum trei ani, avand in vedere incadrarea in clasele de evidenta ca rezervist stabilite de lege.

La incetarea contractului, rezervistii voluntari sunt trecuti in pozitia de rezervist, in rezerva de mobilizare, in conditiile legii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu