UAT Municipiul Carei promovează o expoziţie cu materiale şi din perioada administraţiei horthyste

• publicat la: 24 februarie 2017
UAT Municipiul Carei promovează o expoziţie cu materiale şi din perioada administraţiei horthyste

Municipiul Carei este un oraş multietnic care în perioada 1940-1944 s-a aflat sub administraţie horthystă. Românii care nu au dorit să renunţe la limba lor au fost expulzaţi peste noile graniţe stabilite în urma Dictatului de la Viena. Cel mai mult de suferit au avut românii din satele înconjurătoare, în special moţii  din Ianculeşti. Atrocităţile la adresa lor sunt încă vii în memoria supravieţuitorilor şi a urmaşilor lor.  Cei în viaţă primesc pensie de refugiat.

În aceste condiţii, conducerea oraşului calcă în picioare sentimentele lor şi permite o expoziţie ce conţine bustul celui ce a permis  atrocităţile la adresa românilor precum şi materiale cu caracter iredentist.

Pe pagina oficială a UAT Municipiul  Carei se promovează  această   expoziţie  dar se trece sub tăcere conţinutul integral al acesteia. Nici o imagine cu  bustul lui Horthy Miklos  sau cu materialele incitatoare.

Motivaţia cu caracterul istoric  al expoziţiei nu poate fi adusă în discuţie  atâta timp cât  nu se menţionează şi contribuţia Armatei Române la eliberarea Ungariei de  sub ocupaţia bolşevică. De la o tematică cu uniforme  şi relicve militare s-a ajuns la expunerea de materiale care  aduc atingere românilor din zonă. Peste toate acestea, etichetele exponatelor erau exclusiv în limba maghiară.

Ce fel de primar este cel care nu reuşeşte să ţină seama de structura  etnică a localităţii, de evenimentele istorice regretabile şi  sfidează o parte a locuitorilor  doar pentru că el aparţine altei etnii? Unde aţi lăsat respectul pentru fiecare locuitor al Careiului domnule primar?

Ştim că nu sunteţi localnic dar nici măcar acest detaliu nu vă dă dreptul să jigniţi  sentimentele românilor, să redeschideţi răni care nu s-au cicatrizat  total şi  să aduceţi în faţa noastră amintiri despre atrocităţile anilor  40 împotriva românilor. Ce urmăriţi de fapt?

Municipiul  multietnic Carei are la  ora actuală o conducere exclusiv UDMR, adică primar, viceprimar şi administrator public. Românii din Carei nu sunt reprezentaţi la nivel de conducere iar  la concursul pentru postul de administrator public una dintre condiţii era cunoaşterea scris şi vorbit a limbii maghiare. Din păcate nu şi  cunoaşterea soluţiilor pentru o infrastrucură rutieră decentă.

Buletin de Carei

comentarii

de Arik Weinberger la 16 martie 2017 - 14:11

tin sa va informez ca in afara de romanii care s-au refugiat in vechiul regat, in Banat, la Lugoj, cine au suferit au fost evreii care au fost deportati de hortysti in lagarele de exterminare ca Auschwitz,Birkenau, si va asigur ca aceste locuri nu erau statiuni balneo climaterice pt. evrei,fapte pe care mi l-au povestit parintii mei care au supravietuit… inca un mic amanunt, din 1500 de familii de evrei din Carei si imprejurimi, s-au intors doar o mica parte… Deci, nu trebuie sa-i victimizati pe romani, ca n-au fost ei singurii…

de Prof.Viorica Boldur la 16 martie 2017 - 21:51

Draga Arik,nimeni nu spune ca romanii au fost singurele victime dar faptul ca au suferit nu poate fi contestat.Nu e o consolare pentru nimeni – nici pentru romani nici pentru evrei -ca le-a fost aplicat tratamentul despre care suntem informati cu totii,nu esti primul care ne informeaza!Ceea ce este regretabil si agraveaza lucrurile e atitudinea celor care se mandresc cu amintirile de care ar trebui sa se rusineze,nu sa le readuca in constiinta publica de parca ar fi demne de lauda!

de Buletin de Carei la 16 martie 2017 - 22:18

Domnule Arik Weinberger, regretam persecutiile la care a fost supusa familia dvs. In expozitia despre care am scris exista niste documente ziare vechi in care se vorbeste despre salvarea evreilor de catre Horthy Miklos. Exista acolo si alte materiale provocatoare si iredentiste. Toate acestea au fost aduse de un consilier si un muzeograf in orasul din care au fost expulzati romanii si evreii. Cum vi se pare acest joc periculos cu sentimentele careienilor?

Lasati un comentariu