Curăţire etnică sau doar neglijenţă crasă?

• publicat la: 29 martie 2017
Curăţire etnică sau doar neglijenţă crasă?

„Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i,  fă-i să se rușineze de ceea ce sunt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși.”

Acest text, scris în urmă cu 2500 de ani de generalul chinez Sun Tzu în „Arta Războiului„, descrie perfect tactica folosită de decenii pentru cucerirea României. Dacă luăm orice parte din acest citat vom vedea că el este realitate concretă în țara noastră.

Singurul sat ce aparţine de UAT Municipiul Carei este satul de moţi Ianculeşti. Aşa arată Căminul Cultural şi clădirea fostei şcoli desfiinţate….din satul unde  locuieşte Marcel Ursan care adună premiu după premiu la concursul judeţean de recitări RECITATIO şi unde  activităţile culturale au loc doar vara în mijlocul satului…La Căminul Cultural se organizau nunţi, logodne, petreceri între comunităţile rurale înconjurătoare, activităţi culturale, cu alte cuvinte  se întăreau legăturile între românii din zona Carei dar nu numai.

…şcoala a fost lăsată intenţionat să se degradeze , spărtura din acoperis nefiind reparată , doar doar pică mai repede şi rămâne pentru cine trebuie terenul din mijlocul satului….Mai mult, Primăria Carei a plătit pentru  o expertiză pentru a fi dărâmată clădirea  deşi fundaţia sa  este în bună stare şi e necesară doar o reparaţie  generală..

Cererile fostului delegat sătesc  către UAT Municipiul Carei au rămas mereu fără răspuns.

Cineva are intenţia de a determina ca piatră pe piatră să nu rămână din satul de moţi Ianculeşti. Ce părere au instituţiile care ar trebui să verifice  cum administrează UAT Municipiul Carei un  sat  aparţinător?  Niciun proiect  nu a fost accesat pentru a  relansa activitatea culturală din satul Ianculeşti, pentru a reabilita Căminul Cultural sau clădirea fostei şcoli!

Primăria Carei încă nu a clarificat cum a  organizat o licitaţie de atribuire teren pe care era amenajat parcul satului către  persoane fizice care au ridicat acolo casă de locuit.

Satul este inclus în prima zonă de impozitare a UAT Municipiul Carei.

Satul nu are apă curentă, canalizare, nu are asigurat un mijloc de transport în comun, are drumuri de pământ, nu are grădiniţă, nu are Capelă Mortuară deşi a fost oferit încă din mai 2013 un Proiect Tehnic gratuit pentru construcţia ei iar sătenii specializaţi în construcţii s-au oferit să facă muncă voluntară pentru ridicarea ei dacă Primărial le asigură materiale de construcţii. Primăria vrea  tărăgănare  la construire şi plăţi către firme  favorite  pentru studii de specialitate. Doar a mai aruncat pe geam UAT Municipiul Carei 25.000 lei pentru un Studiu de Fezabilitate realizare Teatru de Vară în parc sau 3.500 lei pentru reamenajare parc din jurul Monumentului Ostaşului Român.

A fost construit însă de către UAT Municipiul Carei un gard de sârmă ghimpată îmrejurul lacului din sat  unde creşte  o specie de nufăr pe care o găsim doar în Delta Dunării. Se cumpără peşti cu nemiluita de către Primărie din ungaria pentru popularea lacului dar şi tot felul de mobilier  din lemn.

Din păşunea satului de 65 de hectare a rămas puţin peste 30 de hectare  iar pădurea a dispărut cu totul.

„Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i,  fă-i să se rușineze de ceea ce sunt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși.”

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu