Gheorghe Cosma, ,,dascălul reper,, omagiat la un an de la dispariţia sa

• publicat la: 6 martie 2017
Gheorghe Cosma, ,,dascălul reper,,  omagiat la un an de la dispariţia sa

Cea de-a zecea carte din seria  ”Caietele eminescienilor sătmăreni” a fost lansată vineri la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.  Volumul ”Gheorghe Cosma (1931-2016)”  apărut la Editura Citadela din Satu Mare  îi are ca autori pe prof.dr. Ovidiu T. Pop și istoricul dr. Aurel Pop. Lansarea a avut loc în sala amfiteatru în prezenţa a  numeroși foști elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură. Din partea autorităţilor locale şi judeţene nimeni nu a fost de faţă.

Din prezidiu au făcut parte  alături de  autori doamna profesoară Rozalia Cosma, părintele protopop greco-catolic Dumitru Roman și profesoara Carmen Bratosin. Moderatorul evenimentului a fost dr. Ovidiu T. Pop, matematicianul  care este implicat efectiv în editarea  celor mai multe dintre caietele eminescienilor. Lansarea are loc  la un an de la decesul  celui care a fost  profesorul și directorul acestui prestigios liceu.

Cuvântul de deschidere a aparţinut protopopului Dumitru Roman, un apropiat al familiei celui comemorat. A exprimat alese gânduri la adresa fostului director al acestei instituţii de elită a învăţământului sătmărean după care a rostit o scurtă rugăciune.

Istoricul Viorel Câmpean  a adresat un cuvânt asemănător cu statura fizică şi morală a celui omagiat la un  an de la dispariţia sa.

Prof.Carmen Bratosin a  supus  apoi  atenţiei celor prezenţi o paralelă între profesorul de ieri şi cel de azi şi a afirmat că   ,, existenţa dascălului şi omului Gheorghe Cosma a contribuit la desăvârşirea educaţiei mele adolescentine. A deschis calea spre cunoaştere, spre devenirea mea profesională…,,

Aceleaşi gânduri de recunoştinţă au fost exprimate şi de profesorul Ovidiu  Pop…,,fără  ajutorul constant al familiei Cosma nu aş fi reuşit să scot nici monografia liceului nici alte volume …la acest al 10-lea caiet eminescian trebuie să recunosc ajutorul substanţial al lui Aurel Pop, directorul editurii Citadela.

Cuvinte cu profunde semnificaţii a rostit Aurel  Pop…,,tot ceea ce am făcut a fost cu sprijinul doamnei Cosma, a lui Ovidiu Pop care m-au susţinut ..eu fiind adoptat în această familie eminesciană. Urmează în 2019 să sărbătorim Centenarul acestui liceu prilej cu care va apare a treia  ediţie a Monografiei liceului la Editura Didactică şi Pedagogică. Din păcate noi nu prea ştim să ne promovăm valorile de parcă ne e frică să vorbim de realizările lor…Cred că tot ce a început și făcut profesorul Gheorghe Cosma la această școală trebuie continuat.,,

Din partea editurii pe care o conduce directorul dr. Aurel Pop a înmânat dr. Ovidiu T. Pop, care  ieri a împlinit  vârsta de 60 de ani, o Diplomă de excelență.

Deosebit de emoţionată de moment şi de numeroasa participare, doamna prof. Rozalia Cosma a adus mulţumiri personalităţilor care  au onorat cu prezenţa dar şi celor care nu l-au uitat pe cel cu care a împărţit 58 de ani de viaţă.

A făcut o scurtă trecere în revistă a tuturor volumelor editate împreună, monografiile satelor  de provenienţă Pomi şi Pişcolt după care a a dat citire unui material aflat recent între  paginile unei cărţi, material ce a reprezentat discursul rostit la absolvirea unei generaţii a Liceului  Mihai Eminescu. Nu a uitat să amintească nici de cărerea din sat de unde a început drumul profesorului Gheorghe Cosma către culmile realizării sale profesionale.

Câteva versuri din lirica lui Blaga au încheiat alocuţiunea profesoarei Cosma.

La obârsie, la izvor
nici o apă nu se-ntoarce,
decât sub chip de nor.
La obârsie, la izvor
nici un drum nu se întoarce
decât în chip de dor.
O, drum si ape, nor si dor,
ce voi fi, când m-oi întoarce
la obârsie, la izvor?

Au luat apoi cuvântul câţiva dintre participanţi printre care profesorul Cavaşi, prof. Traian Tămîina şi prof.  Gheorghe Miclăuş, editorul Gheorghe Terziu şi alţii.

Rozalia și Gheorghe Cosma  reprezintă  nu numai  profesori deosebiți ai Liceului ,,Mihai Eminescu”  acum Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” ci şi adevărate repere morale pentru elevi.  Pentru tot ce au făcut pentru comunitatea sătmăreană, pentru conduita lor, pentru  formarea atâtor caractere de mare valoare, dascălii Rozalia și Gheorghe Cosma merită respectul şi consideraţia noastră.

Manifestarea  omagială şi comemorativă s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autorilor.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Ioan Vida la 7 martie 2017 - 15:35

Profesorul Gheorghe Cosma a fost un om al scolii, un educator al elevilor liceului eminescian satmarean. Si-a iubit satul natal dedicandu-i monografii bibliografice de mare tinuta, alaturi de Doamna profesor Rozalia.A fost nelipsit in fiecare an de la marile sarbatori in Pomi alaturi de parinti si consatenii sai. Nu cred ca este familie de pomian sa nu fi beneficiat de sprijinul profesorului Cosma. A fost un aparator al dreptatii si a credintei sale stramosesti, fiu al Bisericii Romei. Ne aducem aminte cu mare respect de profesorul Ghita Cosma.

Lasati un comentariu