Investiţii de aproape 5.000 de euro pe cap de locuitor într-o comună din Apuseni

• publicat la: 23 martie 2017
Investiţii de aproape 5.000 de euro pe cap de locuitor într-o comună din Apuseni

Există în România şi localităţi conduse de primari gospodari care  nu se feresc  de transparenţă în administraţia pe care o conduc. Una dintre acestea este comuna Ciugud din Munţii Apuseni, la mai puţin de 10 km de Alba Iulia. Cei care aţi fost în ultima vreme prin satele din Munţii Apuseni aţi  constatat că primarii localităţilor de acolo oferă  plătitorilor de impozite  condiţii cu adevărat europene de trai datorită proiectelor implementate în folosul cetăţeanului.  Am văzut acolo trotuare cum nu găseşti în municipiul Carei iar de drumuri nu mai vorbim. Fiecare Cămin Cultural din comunele  Apusenilor este renovat şi funcţional spre deosebire de cel ce aparţine de UAT Municipiul Carei  adică Căminul Cultural Ianculeşti.

Potrivit adevarul.ro, Comuna Ciugud deţine câteva recorduri greu de egalat: prima din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului. Tot aici se află în construcţie un teren de golf şi se fac planuri pentru o sală polivalentă. O sală polivalentă, aţi citit bine! În tot judeţul Satu Mare nu există sală polivalentă dar vom avea…Mc Donald s.

Ciugudul are şase sate (Drîmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud) şi un spor natural pozitiv al populaţiei, fiind din acest punct de vedere printre cele două comune din Alba care au înregistrat creşteri ale numărului locuitorilor. În cele şase sate locuiesc aproximativ 3.200 de locuitori. Oamenii muncesc terenurile agricole proprii sau merg la serviciu în Alba Iulia şi Sebeş. În ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă accentuată de transfer a tinerilor din oraşul Alba Iulia spre Ciugud, unde cumpără proprietăţi imobiliare. Cartiere întregi sunt locuite în prezent de persoane care în trecut au avut domiciliul în reşedinţa judeţului, dar care au preferat liniştea şi confortul oferit de viaţa în mediul rural. ”Mini-Transalpina de Ciugud” Unul dintre primele proiecte majore care au influenţat pozitiv viaţa locuitorilor a fost asfaltarea a 26 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Proiectul a fost finalizat în 2011 şi a devenit cunoscut sub denumirea de ”Mini-Transalpina de Ciugud”, datorită frumuseţii zonei în care se află drumurile. Prin acest proiect s-a asigurat accesul mult mai facil al oamenilor la terenurile agricole şi s-a redus foaret mult timpul de călătorie dintre cele trei comune. Banii au fost obţinuţi de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

Locuitorii din Ciugud sunt tot primii din România care îşi pot plăti impozitele şi taxele locale pe internet. De asemenea, pot să solicite eliberarea unui document tot cu ajutorul internetului. Proiectul a fost derulat tot din fonduri europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi a avut o valoare de aproape jumătate de milion de lei şi a adus beneficii ambelor comune. Chiar înainte să existe ghişeul.ro, în 2008, primarul Gheorghe Damian a achiziţionat o aplicaţie de plată online printr-un proiect Phare. „În primul rând, pentru că nu mai există contact cu funcţionarul, se evită corupţia. În al doilea rând, se câştigă timp, care în ziua de azi e cel mai de preţ lucru al fiecăruia dintre noi. Orice serviciu furnizat de primărie şi în format online este util. Asta e viitorul”, susţine primarul. Cei care nu locuiesc în comună dar au proprietăţi acolo plătesc online, dar tendinţa de creştere a achitării impozitelor pe internet se manifestă din ce în ce mai mult şi în rândul localnicilor. Şi pentru că trăim în era internetului, primăria oferă internet wireless gratuit pentru locuitori.

Primăria a amenjat şi o zonă industrială unde s-au realizat investiţii private în valoare de 10 milioane de euro şi peste 1.000 de locuri de muncă. Din activitatea economică de aici, administraţia locală câştigă 2,3 milioane de lei. Este vorba despre fabrici de materiale electrice, procesatori de carne sau depozite de materiale. Pentru investitori, primăria a finanţat introducerea reţelelor de canalizare şi apă potabilă.

Locuitorii comunei sunt informaţi la fiecare început de an cu privire la proiectele primăriei

Administraţia din Ciugud nu se opreşte, însă, aici. A fost demarată construcţia unei grădiniţe cu progam prelungit, proiect estimat la la 850.000 de lei. De asemenea, recent, a fost depusă o cerere de finanţare în valoare de circa 1 milion de euro având ca obiectiv înfiinţarea parteneriatului dintre 10 unitaţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, 4 din judeţul Hunedoara şi 11 operatori privaţi. Odată cu aprobarea cererii de finanţare, vor putea fi accesate, prin Grupul de Acţiune Locală pentru Pescuit, fonduri în valoare de peste 5 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi investiţii în acvacultură în aceste localităţi.

integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu