Când nici lalelele înflorite nu pot acoperi presa aservită

• publicat la: 4 aprilie 2017
Când nici lalelele înflorite nu pot acoperi presa aservită

Într-o societatea democratică, presa are  rolul de a informa, de a comenta  dar și rolul critic, de observator. Mass-media contribuie la libera circulație a ideilor și informațiilor, monitorizează acțiunile factorilor de decizie, observă neregulile și informează publicul, de aici și sintagma de „câine de pază al democrației”.

Jurnalistul  trebuie să fie „ochii și urechile societății”. Într-o societate democratică, societatea are dreptul să știe, cetățenii trebuie să știe ce se întâmplă în numele lor, ce se decide pentru ei, ce se face cu banii lor. Acest lucru nu înseamnă că  nu sunt vizibile  rondurile de flori sau busturile atent îngrijite ale etnicilor maghiari din Carei pe care tocmai le-am prezentat săptămâna trecută   dar nici nu presupune ca doar acestea să fie scose în evidenţă.

http://www.buletindecarei.ro/2017/03/la-pas-prin-carei-imagini-ne-photosopate.html

Buletin de Carei a remarcat mereu ambele aspecte, a lăudat iniţiativa  careienilor  care contribuie la crearea unei imagini favorabile oraşului, a tuturor evenimentelor  organizate în beneficiul comunităţii multietnice careiene dar nu a făcut rabat nici de la a arăta cu degetul  şmecheriile  din administraţia Kovacs-Keizer  cu banul public şi angajările din primărie.

Fiind  independent financiar Buletin de Carei  nu are reţineri în a informa careienii despre soarta banilor lor  plătiţi ca taxe şi impozite locale. Nici despre informarea careienilor cu privire la modul cum au fost cheltuite fondurile europene pentru poiectele implementate în oraş pentru care a fost semnată recepţia dar încă nu sunt finalizate!

Nu acelaşi lucru se poate spune despre finul primarului , ajuns bloger după episodul director de cotidian judetean. Pentru acest personaj a rămas  doar posibilitatea preluării de imagini cu lalele apărute pe pagina de Facebook a Primăriei Carei  sau eventual comunicate oficiale că despre  subiecte serioase ca cele amintite mai sus  nu are cum să scrie câtă vreme depinde financiar de UAT Municipiul Carei unde primar este nănaşul de cununie. Aşa că  lamentările jalnice din  preambulul prezentării lalelelor înflorite ce au luat locul trandafirilor scoşi de nănaş nu îşi au locul.

Cum rămâne cu  buna intenție de informare corectă a publicului, prin respectul pentru probarea informațiilor pe care le prezintă?

S-a terminat cu perioada de lucru pro-bono cu care se lăuda presa aservită?  Putem afla şi noi cu cât se plăteşte  lunar un jurnalist la UAT Municipiul Carei ca să scrie doar despre lalele şi despre minunile asfaltării  fără  fundaţie de drum consolidată şi fără borduri ?

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu