Şedinţă ATOP desfăşurată în atmosferă cordială la Carei. Liceul Teoretic nu are instalaţii de detecţie şi nu are aviz ISU

• publicat la: 25 aprilie 2017
Şedinţă  ATOP  desfăşurată în atmosferă cordială la Carei. Liceul Teoretic nu are instalaţii de detecţie  şi nu are aviz ISU

Deşi au fost abordate subiecte sensibile cum ar fi  distribuţia de droguri în zona Carei şi necesitatea eliminării insulelor morţii de pe DN 19, atmosfera din sala Primăriei Carei marţi 25 aprilie  a fost una cordială.

Şedinţa ATOP  de la Carei a fost o şedinţă de tip informativ în care  fiecare primar, şef de post şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi-au spus părerea referitor la singurul punct de pe Ordinea de zi şi anume  ,,Modul în care se implică primăriile în asigurarea climatului  de siguranţă a cetăţenilor, relaţia dintre primărie-poliţie şi situaţia autorizării din punct de vedere ISU a instituţiilor de învăţământ,,.

Consilierul judeţean Veron Andrei, preşedinte al ATOP Satu Mare a fost cel care a condus  desfăşurarea întrevederii. în calitate de gază, primarul Kovacs a fost primul vorbitor.

,,Sper să nu supăr pe nimeni dar  vă rog să încercaţi să ieşiţi din formalism la aceste şedinţe că altfel nu vor simţi nici primarii nici şefii de post eficienţa acestui ATOP,, a afirmat primarul Kovacs după care a oferit exemple din organizaţia UDMR dar a recunoscut la final că nici acolo lucrurile nu funcţionează cum  trebuie pentru ,,că nu avem timp a ne organiza,,.

Preşedintele ATOP, Veron Andrei a menţionat că se încearcă o schimbare, speră ca activitatea să se îmbunătăţească   şi că de acum toate proiectele de ordine publică de sub autoritatea ATOP să fie avizate de acesta. Vorbitorul a specificat şi faptul că ATOP are rol consultativ, adică  ,,doar dăm sfaturi,,.

A intervenit apoi şeful Poliţiei Municipale Carei, cms.Dinu Urâte.

,,aşa cum spunea domnul  primar cred că şedinţele sunt eficiente iar primăriile au înţeles necesitatea prevenirii evenimentelor nedorite. În muncipiul Carei dacă se va reuşi montarea de noi camere de supraveghere vom avea cel mai sigur oraş. Am redus infracţionalitatea cu 20%, colaborăm cu Jandarmeria, avem semnat un protocol cu Poliţia Locală, am intensificat şi activitatea noastră şi prin cu ajutotul ATOP am achiziţionat aparatură pentru formaţiunea criminalistică din Carei, colaborăm foarte bine cu primăria…,,

Rând pe rând au luat apoi cuvântul primarii din zona Carei prezenţi la şedinţă precum şi şefii de post din localităţile respective.

Primarul din Andrid  a afirmat că dispune de 4 camere de supraveghere în comună şi are 5 persoane încadrate ca agenţi de pază având  o bună colaborare cu şeful de  post.

La Berveni am aflat că infracţionalitatea este în scădere şi există 3 camere de supraveghere. Nici la Cămin nu sunt probleme deosebite deşi sunt   puţine camere de supraveghere.  Şeful de  post Radu Balaj a solicitat ajutor pentru  reabilitarea incintei unde îşi desfăşoară activitatea.

De la Căpleni a fost prezent viceprimarul Grebur care a  precizat că nu există nici aici probleme deosebite. În comună sunt 2 camere de surpaveghere şi 3 paznici. La Ciumeşti sunt  5 camere video  iar la Foieni 16 de ultimă generaţie. Foieniul este de departe cea mai bine supraveghetă localitate din zona noastră primarul nefăcând rabat la calitate şi achizitionând cele mai performante camere evident pentru a uşura sarcina celor ce veghează la repsectarea ordinii publice.

Viceprimarul din Moftin a anunţat că a fost rezolvată problema infractorilor care au dat aproape 15 spargeri la casele din comună şi că situaţia este acum sub control. Cea mai mare comună din zona noastră are 7 camere de supraveghere.

viceprimarul din Petreşti, Otto Marchis  a atras atenţia asupra insulelor d epe DN19 afirmând că sunt adevărate capacane pentru şoferi. dar nu a uitat nici de problema drigurilor care a afimat domnia sa este una reală.

Şi primarii din Pişcolt  şi Tiream au fost de acord că există o bună colaborare cu instituţia poliţie. În Tiream însă se solicită asistenţă  pe linie rutieră pentru că sunt tot mai numeroase cazurile în caree se circulă fără permis de conducere.

O afirmaţie deosebit de binevenită a venit din partea primarului din Urziceni care a recunoascut că în comună nu exista infracţionalitate.

La final, au luat cuvântul şefii instituţiilor ISU, Jandarmerie şi Poliţie .

După ce a tratat problema  distribuţiei drogurilor semnalată de 2 primari, Inspectorul șef al IPJ Satu Mare, comisarul șef Alin Haniş  a luat în discuţie semnalarea legată de insulele de pe DN19.

,,aţi semnalat situaţia insulelor de pe DN 19 în această zonă dar să vedeţi ce e pe drumul spre Arad. Vom face demersuri pentru a vedea ce se poate rezolva. Vă încurajez  cu montarea de camere de supraveghere. E important să avem cât mai multe, ele nu obosesc, nu beau cafea şi nu merg la plimbare. În localităţile cu mai multe camere scade infracţionalitatea.,,

Discuţiile purate în cadrul şedinţei de la Carei a ATOP s-au desfăşurat într-un cadru  amical, fără nici un fel de scandal sau intervenţii nelalocul lor.

Din partea ISU, col. Nicolae Dima , inspector şef  a  făcut o radiografie a problemelor existente la ora actuală din punct de vedere al autorizării şcolilor ca securitate la incendiu. În municipiul Carei doar Şcoala gimnanzială 1 şi Liceul Teoretic au mai rămas de avizat. La Liceul Teoretic Carei încă nu există instalaţii de detecţie care să permită acordarea autorizaţiei. Probleme   nerezolvate care nu permit acordarea autorizaţiei din partea ISU mai sunt la şcolile din Moftin, Urziceni, Petreşti şi Pişcolt.

Din partea Inspectoratului de Jandarmi a fost prezent col.Ovidiu Pop care a rugat  participanţii să anunţe din timp despre  evenikmentele care vor avea loc în sezonul estival ce bate la uşă pentru a putea asigura necesarul de resurse de ordine publică.

Au avut intervenţii şi consilierul Ioan Belbe şi subprefectul Altfater Tamas. Consilierul Belbe  a atras atenţia asupra importanţei activităţii de prevenţie şi  a scos în evidenţă faptul că ATOP a avut o activitate eficientă şi nu formală. Consilierul Keizer Ştefan a abordat problema insulelor  de pe DN 19 din cauza cărora se produc accidente. Subprefectul Altfater Tamas a scos în evidenţă  faptul că ATOP este unul consultativ, bugetul pentru activităţi fiind asigurat de CJ. La şedinţă au mai luat parte consilierii Melania Roca ,  Carmen Maria Dobra, Pinter Iosif şi Ciocan Gheorghe.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu