Unde e aerul de altădată sau cum am ajuns un judeţ poluat

• publicat la: 27 aprilie 2017
Unde e aerul de altădată sau cum am ajuns un judeţ poluat

Înainte de anul 1989 judeţul Satu Mare făcea parte dintre puţinele care nu avea combinate chimice  sau industrie  poluantă. Drept  urmare şi calitatea aerului era dintre cele mai bune. Dacă nu aveai ghinionul să stai lîngă un vecin cu coteţ de porci puteai să stai liniştit cu geamurile deschise.

A venit  noua …democraţie. Fabricile existente au fost distruse pe motiv că sunt uzate moral iar  oamenii trimişi acasă de unde mai apoi au luat drumul pribegiei prin Europa. Am ajuns acum să ne bucurăm că vin investitori alungaţi din ţări care se respectă, investitori care ne aduc locurile de muncă desfiinţate acum 20 de ani  dar ne aduc şi secţii de negru de fum  sau de vulcanizare  sau de  …pesticide şi alte asemenea  stimulente pentru  o sănătate curată.

Nu e de mirare  că noaptea nu mai putem ţine geamul deschis. Peste câţiva ani vor apare şi bolile profesionale, afecţiuni noi cu care cei din acest judeţ nu au mai fost confruntaţi.

Statisticile actuale confirmă ceea ce noi simţeam de mai mulţi ani de zile. Suntem judeţul aflat în  TOP-ul orașelor cu cea mai scăzută calitate a aerului!

Cea mai scăzută calitate a aerului se află în Ploiești, Călărași și București, iar lista orașelor evaluate continuă cu: Focșani, Galați, Slatina, Reșița, Bacău, Satu Mare și Brăila, potrivit unui studiu realizat de Storia.ro.

Cluj-Napoca, aflat la polul opus al clasamentului, este unul dintre marile oraşe ale României dar a ştiut să îşi protejeze locuitorii şi nu a acceptat orice investitor  doar de dragul  creşterii numărului de investitori. Adică primarul  a ştiut să fie selectiv la fel ca în cazul municipiilor  Braşov, Râmnicu Valcea, Piatra-Neamț, Sibiu, Pitești, Slobozia și Botoșani.

Nu a fost uşor nici înainte de 1989 de a refuza construirea de combinate sau fabrici poluante dar conducerea de atunci a ştiut cum să procedeze pentru a păstra la parametri înalţi calitatea aerului. A contat mai mult  menţinerea unei stări de sănătate  optime a populaţiei decât un câştig  pe termen scurt de care beneficiază, de ce să nu spunem doar un număr restrâns de persoane. Mulţi dintre angajaţii la astfel de unităţi care poluează aerul în judeţ nici nu ştiu ce li se întâmplă până nu ajung la medic. Oferta locului de muncă dorit este frumos împachetată cu tot felul de promisiuni iar pentru cei mai puţin informaţi  ajunge  să vadă că rotocolul de fum care iese pe coşul de fum al fabricii este alb ca să creadă că nu este poluare în jur.

Subiectul este unul tabu în judeţ  deşi angajaţii care lucrează la secţiile de…lipire au din ce în ce mai multe probleme de sănătate în special pulmonare.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu