De 62 de ani fără George Enescu

• publicat la: 4 mai 2017
De 62 de ani fără George Enescu

Pe 4 mai comemorăm 62 de ani  de la trecerea în nefiinţă a celui care  a fost  compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, George Enescu. Cel mai mare muzician român s-a stins din viaţă la Paris în 1955 după o grea suferinţă. S-a născut la 19 August 1881 în satul Liveni (lângă Dorohoi) fiind al 12-lea copil al familiei Enescu.

Primele iniţieri muzicale le-a primit de la părinţii săi şi de la vestitul lăutar, Niculae Chioru. Înzestrat cu un real  talent, a reuşit ca la vârsta de numai 7 ani să se înscrie la Conservatorul din Viena unde între anii 1888 şi 1893 a studiat cu Joseph Hellmesberger – vioara şi cu Robert Fuchs – compoziţia. La 20 martie 1894, Enescu susţine primul concert, ca violonist, la Ateneul Român din Bucureşti, acompaniat la pian de profesorul J. Hellmesberger -Jr.

La numai 15 ani, în 11 iunie 1897, susţine primul recital de autor, în cadrul unui concert cameral, la Petite Salle Pleyel din Paris unde au fost prezentate, în exclusivitate, lucrările sale care cucereau auditoriul încă de la primele măsuri printr-un bogat şi rafinat spectru sonor. Creaţia lui Geroge Enescu acoperă un spectru larg de genuri din care mai menţionăm: lucrări pentru pian, pentru violoncel şi pian, precum şi pentru vioară şi pian, lieduri. În septembrie 1946, George Enescu părăseşte definitiv România şi se stabileşte la Paris.

Muzeul „George Enescu” din Dorohoi, amenajat în casa cumpărată în anul 1910 de Costache Enescu, tatăl compozitorului, inaugurat în anul 1957 şi reorganizat recent, expune obiecte şi documente de mare valoare legate de viaţa şi activitatea marelui muzician. Fotografii originale din anii copilăriei petrecute la Liveni şi Cracalia, fotografii ale părinţilor – Costache şi Maria Enescu, scrisori originale, obiecte personale – pianul, mai multe viori şi bagheta, ochelarii, un costum de concert, programe de concert – sunt câteva dintre piesele de rezistenţă ale muzeului.

Începând cu anul 2005, aici funcţionează un salon muzical, locul unde periodic au loc concerte, recitaluri, amintind de vremurile în care însuşi Enescu exersa, compunea şi cânta în casa din strada ce astăzi îi poartă numele.

Dăruit cu un suflet generos, George Enescu ca pedagog a îndrumat generatii de tineri dintre care unii au devenit renumiti  precum  Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin, sau Ida Heandel. In mai 1928 George Enescu ţine cinci cursuri de interpretare a concertelor pentru vioară de Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven si Brahms, la Ecole Normale de Musique din Paris, iar în septembrie al aceluiasi an, Yehudi Menuhin, însotit de părintii săi, soseşte la Vila “Luminis” de la Sinaia pentru a lua lectii de vioară.
A fost printre fondatorii “Societăţii compozitorilor români” şi primul ei presedinte, apoi membru al Academiei Române.

Ca semn al recunoaşterii geniului marelui compozitor român, in 1958 s-a inaugurat ciclul – Festivalul si concursul international „George Enescu” – desfăşurat în Bucuresti, o dată la doi ani.


Lasati un comentariu