Un municipiu de la graniţa de nord-vest a României a rămas ancorat în Evul Mediu

• publicat la: 23 mai 2017
Un municipiu de la graniţa de nord-vest a României a rămas ancorat în Evul Mediu

Unul dintre municipiile de la graniţa de Nord-Vest a României a rămas ancorat  sau încorsetat dacă vreţi în perioada Evului Mediu când  dialogul şi transparenţa în modul de conducere a localităţilor erau inexistente  şi  de neconceput.

In municipiul Carei din România comunicatele de presă şi conferinţele de presă susţinute de primar sau viceprimar sunt o Rara Avis. Dacă în municipiul reşedinţă de judeţ situat la doar 36 km distanţă şi condus tot de un coleg  de  partid  al primarului de Carei orice informaţie de interes pentru cetăţeni este postată inclusiv pe pagina sa personală, la Carei totul este pe dos. Situaţia se reflectă şi în ce priveşte conferinţele de presă susţinute.

Primarul din Satu Mare a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă până şi bugetul pe 2017 înainte de   a-l  introduce în plenul  Consiliului  Local. Se vrea de către primărie  reabilitarea pasajului Corneliu Coposu… hop şi primarul la o conferinţă de  presă unde  cei care doresc pot pune întrebări şi înainta sugestii.

A întrebat cineva din Primărie careienii  dacă vor să se taie peste 220 de copaci din parc? A întrebat cineva careienii dacă vor să fie accesat  un proiect pentru  ,,Realizare parc în centrul oraşului ,,  pe locul în care parcul exista de 50 de ani ( cel din jurul monumentului unde firma de casă din Marghita făcea legea la lucrările de construcţii)  în timp  ce şcoala gimnazială Vasile Lucaciu are geamuri de o suta de ani iar Căminul Cultural din Ianculeşti se degradează pe zi ce trece datorită nepăsării  unui primar?

Careienii nici nu mai ştiu cum e să stai la o masă rotundă cu primarul şi să discuţi despre nevoile lor , despre calitatea lucrărilor ce se execută în oraş la diferite obiective sau cum e să aibă parte toţi careienii de acelaşi tratament indiferent de etnie!

La Carei monumentele românilor sunt reabilitate din banii lor sau din ai Consiliului Judeţean  de parcă ei nu ar contribui la bugetul local prin taxe şi impozite.

Comunicarea   primarului cu locuitorii Careiului are loc prin jurnaliştii plătiţi din banii careienilor şi care  denigrează şi linşează mediatic pe oricine are un cuvânt împotriva  administraţiei locale  actuale sau a sa. Când primarul nu are curaj să îşi exprime opiniile  faţa în faţă cu persoana vizată apelează la  jurnaliştii plătiţi din banii careienilor cu presa lor de scandal. În timp ce toate evenimentele susţinute în limba maghiară sunt apreciate la superlativ cele ale românilor  sunt minimizate  şi chiar desconsiderate!

La Satu Mare, comunicarea primarului  cu locuitorii are  loc prin conferinţe de presă sau comunicate de presă.

Aceasta este diferenţa din Ev Mediu şi societate modernă, ancorată în realitate.

Diferenţa este cosmică şi la capitolul consilieri ai celor doi primari.

Primarul din Carei a ales ca şi consilieri  personali doi redactori  activi din presa de limbă maghiară dintre care unul are doar studii medii. Niciunul dintre aceştia nu are  altă specializare  sau vreun talent ascuns  care să aducă beneficii oraşului în întregul său. Înafară de a face valuri, scandaluri şi a deschide acţiuni în instanţă împotriva opozanţilor primarului Kovacs aceştia nu au adus  nimic  pentru Careiul multietnic. Primarul din Carei a evitat constant  colaborarea în plan adminsitrativ cu personal din sfera privată care să  promoveze metodele lor de succes  şi pe plan administrativ local.

Primarul de Satu Mare  şi-a ales  ca şi consilieri  persoane situate la polul opus celor prezentate anterior, persoane care stăpânesc foarte bine limba română şi care au fost implicate în proiecte  de mare anvergură ba chiar au deţinut firme personale. Consilierii primarului din Satu Mare  sunt preocupaţi de imaginea oraşului  şi acceptă faptul că sătmărenii sunt şi români şi maghiari şi alte naţionalităţi şi nu se ocupă cu  denigrarea în presă a nativilor locului care  au alte preferinţe , diferite de ale conducerii oraşului.

Poate era suficient să amintim că la Carei avem administraţie exclusiv UDMR, românii find total excluşi de la conducerea oraşului  care este şi al lor în timp ce la Satu Mare cei doi viceprimari sunt români.

Un oraş ancorat în Evul Mediu faţă de un municipiu de talie europeană…  la distanţă de 36 de km.

Păcat  că un oraş frumos precum Careiul  multietnic are parte de o conducere  care aplică tratamente discriminatorii pentru locuitorii săi.

 

Buletin de Carei

n.r.- imaginea este din interiorul Căminului Cultural din Ianculeşti aflat în administrarea UAT Municipiul Carei şi pentru care conducerea oraşului nu vrea să acceseze nici un proiect cu finanţare nerambursabilă. Să conteze faptul că satul e unul românesc, de moţi?

Lasati un comentariu