Despre şvabii din Dindeştiul Mic în monografia semnată de Ioan Ciarnău
Duminică, 18 iunie 2017, de la ora 12.00, în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi a avut loc lansarea cărții ”Dindeștiu Mic – monografie” apărută în cursul anului trecut prin sponsorizarea Fundaţiei Sărmanii noştri. Monografia satului Dindeşţiu Mic îl are ca autor pe profesorul Ioan Ciarnău şi a apărut în ediție trilingvă, română, germană și maghiară.
Alături de autor au venit oameni de cultură din Satu Mare, primarul comunei Petreşti Otto Gheorghe Marchiş, consilierii judeţeni Rodica Maxi de la PSD şi Camelia Pacz de la UDMR. Moderatorul Nicoleta Latiş a invitat la microfon rând pe rând invitaţii care au oferit date interesante atât despre autor cât şi despre lucrările acestuia.
Viorel Câmpean de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare afirmă că Ioan Ciarnău este un monograf al văii Ierului dar nu numai şi apreciază întreaga activitate publicistică a autorului. A rostit apoi o alocuţiune şi Aurel Pop, directorul editurii Citadela din Satu Mare precum şi Gheorghe Terziu realizator de emisiuni culturale , tot din Satu Mare.
Din public au avut rostiri de suflet la adresa autorului col. Radu Olah de origine careian, prof. Ioan Ardelean, primarul comunei Petreşti precum şi soţia domnului Ioan Ciarnău, nelipsită de la niciun eveniment cultural. Doamna Ciarnău, vizibil emoţionată, a dezvăluit asistenţei că îşi cunoaşte soţul încă din copilărie şi au fost despărţiţi doar în perioada în care şi-au desăvârşit studiile. I-a fost mereu alături şi este umărul de sprijin al autorului.
La final, autorul a oferit câteva informații despre trecutul istoric al localității Dindeştiul Mic, localitate formară de coloniştii aduşi din Germania medievală de către groful Karolyi. Potrivit domnului Ciarnău, nobilul careian ar fi fost împroprietărit cu 150 de mii de ha de teren pentru contribuţia sa la înfrângerea Răscoalei Curtuţilor prin trădarea lui Francisc Rakoczi. Ulterior, au fost aduşi pe acele terenuri câştigate colonişti germani, şvabii. Condiţia pusă acestora de groful Karolyi era de a-şi vinde tot ce au în Germania şi de a veni aici cu bani pentru a-şi construi case.
Am aflat de la Ioan Ciarnău despre soarta cruntă a şvabilor, cei mai harnici oameni ai locului, care din dorinţa de a-şi păstra pământurile şi tradiţiile intacte au permis căsătorii şi între rude astfel că în arhivele satului apare că într-o perioadă scurtă, de 40 de ani, au fost înregistrate 200 de decese de copii sub 10 ani.
Monografia satului Dindeştiul Mic poate fi procurată contra sumei de 20 de lei. Sesiunea de autografe a încheiat evenimentul de duminică 18 iunie de la Carei.
Buletin de Carei