Memorandum adresat Parlamentului și Președintelui României pentru trei martiri și eroi români: Horea, Cloșca și Crișan

• publicat la: 27 iunie 2017
Memorandum adresat Parlamentului și Președintelui României pentru trei martiri și eroi români: Horea, Cloșca și Crișan

Memorandum adresat Parlamentului și Președintelui României pentru trei martiri și eroi români! Horea, Cloșca și Crișan!

„Ziarul britanic The Times a scris în 1785 despre Horea, conducătorul Răscoalei ţărăneşti: „Un desperado îndrăzneţ“

Răscoala începută de cei trei martiri și eroi transilvani în anul 1784, a precedat Revoluția franceză cu câțiva ani, denunțând încălcarea drepturilor românilor consfințite prin hrisoave și jertfe de sânge. Pentru acest Memorandum, invoc supliciul cumplit la care au fost supuși conducătorii Revoluției din Apuseni, tortura și batjocura adusă după moarte trupurilor lor lipsite de apărare. Toate în numele ideii de neam și românism!

„Răscoala a avut un larg ecou în străinătate. Din Austria până în Portugalia, din Germania până în Italia s-au publicat broşuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri privind liderii răscoalei. Unii oameni de cultură şi filosofi au apărat şi explicat acţiunea ţăranilor. Lui Horea i s-a atribuit, cu precădere de către presa europeană, gândul de a reface Dacia, fiind chiar numit „Rex Daciae”.

Cer Parlamentului și Președintelui României, să li se confere titulatura nobilă de „Martiri și Eroi ai Națiunii Române”, această recunoaștere târzie aducând memoriei lor aura și dreptatea istorică ce li se cuvin. Refuz ideea că poate exista cineva din Parlament care să se împotrivească acestui demers civic, refuz să cred că Președintelui României îi repugnă sanctificarea celor trei martiri și eroi români prin acordarea nobilei titulaturi.

Laurian Stănchescu,

Președinte, Fundația „Ideea Contemporană”
Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România,
Membru titular al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Lasati un comentariu