Vicepreşedintele PNL cere UDMR să se delimiteze de declarațiile anti-românești ale deputatului Kulcsar Terza Jozsef

• publicat la: 24 iunie 2017
Vicepreşedintele PNL cere UDMR să se delimiteze de declarațiile anti-românești ale deputatului Kulcsar Terza Jozsef

Vicepreședintele PNL, deputatul Florin Roman, solicită conducerii UDMR să se delimiteze public de declarațiile deputatului UDMR de Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, care a afirmat că anul viitor, când se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire, este un „an de doliu” pentru comunitatea maghiară.

Parlamentarul liberal apreciază că declarațiile deputatului UDMR ar putea duce la „creșterea tensiunilor” în comunitățile din Ardeal și ar afecta buna conviețuire dintre românii și maghiari din zonă.

„Asemenea declarații, făcute chiar de către un demnitar al statului român, nu fac altceva decât să crească tensiunile în comunitățile din Ardeal. Este important ca liderii UDMR să respingă în mod public aceste abordări care afectează buna conviețuire a românilor și maghiarilor din Ardeal”, se arată într-un comunicat al deputatului PNL remis Agerpres.

Potrivit acestuia, centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un prilej de sărbătoare pentru toți cetățenii României.

„Considerăm că maghiarii din România sunt cetățeni români, au aceleași drepturi ca și noi, iar Centenarul Marii Uniri, de anul viitor, este un prilej de sărbătoare pentru toți cetățenii acestei țări. În 2018 trebuie să ne bucurăm împreună de cei 100 de ani care au trecut de la făurirea statului national și să arătăm tuturor că suntem o națiune matură, care privește spre viitor fără a uita însă de trecut. Considerăm că respectarea istoriei statului român este o obligație pentru fiecare cetățean român, inclusiv pentru etnicii maghiari și pentru demnitarii UDMR”, a conchis deputatul Florin Roman.

Deputatul covăsnean Kulcsar Terza Jozsef care a candidat  pe listele UDMR  a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că este revoltat de reacțiile antimaghiare apărute în ultimele zile în spațiul public, pe fondul negocierilor purtate între UDMR și PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, relatează Agerpres.

,,Maghiarii din România sunt cetățeni români, au aceleași drepturi ca și noi și considerăm că Centenarul Marii Uniri este un prilej de sărbătoare pentru toți cetățenii acestei țări.  La 1 Decembrie sărbătorim unitatea noastră, libertatea noastră și aspirațiile noastre naționale. Pentru actul istoric de la 1 Decembrie 1918 au murit oameni, alții au făcut închisoare, dar nimic nu le-a stat în cale în momentul în care au decis cu  toții, munteni, moldoveni, ardeleni, bănățeni, că aparțin aceluiași neam, că trebuie să formeze împreună o țară.

La 1 Decembrie 1918 au sărbătorit și s-au îmbrățișat de-a valma, la Alba Iulia, și români, și maghiari. Toți sărbătoreau o țară, un ideal împlinit.  Asta vom sărbători și în 2018.  Ne vom bucura de cei 100 de ani care au trecut de la făurirea statului național, ne vom aduce aminte de istoria acestor ani, de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, și cu bune, și cu rele, și ceea ce e mai important, vom arăta că suntem o națiune matură, care privește spre viitor fără a uita însă de trecut,,, a afirmat  luna trecută Florin Roman de la tribuna Camerei Deputaţilor.

comentarii

de unio la 25 iunie 2017 - 23:21

“Romani si unguri imbratisati de-a valma la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”? Cine a afirmat asa ceva, a tras pe nas cu siguranta! Viziunea asta internationalista nu e din istorie, ci e doar produs al fanteziei!

de unio la 26 iunie 2017 - 12:35

S-a delimitat RMDSZ de Kulcsar, ala cu doliul? Sigur ca nu! Si nici n-o va face, pentru ca UDMR a devenit (daca nu a fost chiar de la inceput!) tot mai vizibil o organizatie ungarista si doar militantismul ungarist ii mai poate tine impreuna sub conducerea UDMR pe etnicii unguri. De aceea, nici gand sa se delimiteze. Pur si simplu vor ignora cererea.

Lasati un comentariu