Festival de Muzică Veche „DEÁK ENDRE”

• publicat la: 31 iulie 2017
Festival de Muzică Veche  „DEÁK ENDRE”

Azi, 31 iulie 2017, va începe la Carei, Festivalul de muzică veche „Deák Endre”. Evenimentul este organizat în memoria artistului, profesorului și fondatorului Formației de Muzică Veche „Collegium”, regretatul Deák Endre, care a avut rol important în viața culturală careiană și mai ales în promovarea acestui stil de muzică, în țară și peste hotare.

Manifestarea se desfășoară în cadrul evenimentului „CAREI FEST 2017”.

Parteneri: Ardealul, Polipol, Alconor Company, König Metal, L’Art Hotel.

Vă prezentăm programul primei ediții a festivalului:

LUNI, 31 iulie 2017, PARCUL DENDROLOGIC DIN CAREI

ora 19.00 – Remember Deák Endre

ora 19.15 – Recital de lăută al artistului Caius Hera (Timișoara)

ora 20.00 – Concert al formației Carmina Renascentia (Carei)

MARȚI, 1 august 2017, PARCUL DENDROLOGIC DIN CAREI

ora 19.00 – Concert al formației Huniadi Cantores (Hunedoara)

ora 20.00 – Concert al formației Musica Historica (Budapesta)

Carmina Renascentia este un ansamblu de muzică veche din Carei, înfiinţat în 2012, ca urmaş al ansamblului şi atelierului de muzică veche iniţiat de Endre Deák, în anul 1977, formaţia Collegium. Toţi membrii ansamblului au cântat în Collegium, participând activ, astfel, la dezvoltarea mişcării de muzică veche din Transilvania. Formaţia interpretează lucrări folosind instrumente de epocă sau replici fidele ale acestora. Menirea sa este de a promova valorile muzicii vechi din manuscrisele de epocă, într-un stil viu, plin de pasiune. Formaţia a susţinut numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate, demonstrând că muzica interpretată este bine apreciată de publicul larg.

 

Caius Hera este un lăutist timişorean, pasionat de muzica veche şi de vibraţiile lăutei. A absolvit Liceul de Arte Plastice din Timişoara, în 1999, apoi Facultatea de muzică de acolo. În anul 2000 l-a întâlnit pe Deák Endre, liderul formaţiei Colegium, cu care a ținut legătura o  lungă perioadă.

În 2007 a plecat la Conservatorul din Basel, Elveţia, unde a studiat, timp de 2 ani, instrumente din familia lăutei, tehnici de interpretare, citirea partiturilor specifice pentru aceste instrumente.

A continuat să studieze lăuta ca autodidact la cursuri de măiestrie din Ungaria. A susținut numeroase concerte la Budapesta, în Timişoara, Suceava, Cluj-Napoca, București și multe alte orașe din țară.

 

Huniade Cantores a fost înfiinţat în decembrie 2006 de către Mircea Goian, grupul urmărind să promoveze imaginea Castelului Corvinilor şi să popularizeze legende din istoria locului.

Prin prezentarea de lucrări muzicale din perioada medievală şi a renaşterii, când şi viaţa la castel a avut o strălucire specială, Huniadi Cantores evidenţiază instrumentele vechi, istoria lor, modul de folosire şi cântecele care au fost scrise special pentru ele.

Repertoriul Huniadi Cantores este prezentat publicului într-un aranjament realizat de către membrii grupului. Au susținut numeroase concerte în țară și străinătate, fiind unul dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică veche din România (www.huniadicantores.ro).

 

Musica Historica, ansamblu de muzică veche înfiinţat în anul 1988, la Budapesta, este condus de István Rumen Csörsz. Pe lângă instrumentele muzicale clasice şi vechi, membrii ansamblului cântă şi la instrumente populare maghiare şi central-europene. La bazele activităţii sale muzicale stau cercetări serioase privind cultura muzicală din secolele XV-XVIII. Membrii ansamblului sunt convinşi că muzica veche – pe lângă cunoaşterea literaturii de specialitate – rămâne şi un gen deschis, care creează posibilitatea experimentării. Crezul formaţiei este că operele scrise cu câteva secole în urmă pot părea adesea îndepărtate, dar, prin programele pentru copii sau seratele de dansuri renascentiste, acestea îşi recapătă vitalitatea (www.musicahistorica.hu).

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu