Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului

• publicat la: 1 iulie 2017
Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului

Zilele trecute instanța de judecată a desființat două acte prin care fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely făcea cadou Ocolului Silvic de Regim Gheorgheni SA nici mai mult, nici mai puțin, decât 136.000 de hectare. Cel care primise această mană cerească a încasat fonduri europene în numele adevăraților proprietari. Afacerea este cercetată de procurori.

După ani de zile, timp în care locuitorii comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița și Deda din județul Mureș au fost supuși unor abuzuri din partea unei societăți comerciale, instanța, în sfârșit, a desființat actele emise de fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Cotidianul a publicat numeroase articole sub genericul „Transilvania furată“, prin care a arătat cum „Caracatiţa verde îşi extinde tentaculele în centrul României“. Documentele au prezentat anomaliile înfiinţării Parcului Natural Defileul Mureşului Superior şi darea în administrare, prin ,,licitaţie“, unei societăţi comerciale private din Gheorgheni, judeţul Harghita, respectiv Societatea Comercială Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, condusă de Dr. Ing. Melles Előd. Povestea începe în anul 2010, mai precis în data de 20 ianuarie, când Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor la acea vreme, a emis un Ordin al ministrului, nr.55/20.01.2010, prin care Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu necesită structuri proprii de administrare. Cu alte cuvinte, situl de interes european, care până la acea dată nu avea structuri de administrare reglementate prin legislația românească, va avea un administrator.

Prin această șmecherie, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, cu suprafață de 9.156 de hectare, în perimetrul căruia sunt incluse casele, curțile oamenilor, bisericile, școlile, primăriile, fânețele, pășunile, cimitirele și pădurile particulare din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, parc ce face parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, și-a deschis porțile spre o administrare străină de județul Mureș.

Practic, acest Ordin, făcut cu dedicație specială, reglementa faptul că cine va lua în administrare Parcul natural Defileul Mureșului Superior va atrage automat în administrare Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, sit desemnat tot printr-un Ordin de ministru, în noiembrie 2007, OM nr. 1964, semnat de ministrul Mediului Attila Korodi, modificat prin OM NR. 2387/2011, semnat de ministrul Laszlo Borbely, sit care a avut la bază o documentație științifică de propunere de înființare, întocmită de către același dr. ing. Abran Peter de la APM Mureș. Practic, s-au acaparat 136.000 de hectare, în mare parte suprafață împădurită, din masivele Călimani și Gurghiu.

La numai câteva zile, Ministerul Mediului, condus de același Borbely Laszlo, în baza OM 55/20.01.2010, scoate la licitație dreptul de administrare a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior.

Toate aceste rezervaţii sunt denumite în Planul de Management PNDMS+, însumând o suprafaţă de 208.859,85 hectare pe teritoriile administrative a patru judeţe: Mureş 58%, Harghita 36,5%, Suceava 5%, Bistriţa-Năsăud 0,5%, suprafeţe administrate de SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, prin Contractul nr.6/18.03.2010, modificat prin Act adiţional, cu Ministerul Mediului.

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu