Un bust care îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu a fost recent descoperit

• publicat la: 14 July 2017
Un bust care îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu a fost recent descoperit

La sesizarea Primăriei comunei Cotești, specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea s-au deplasat la sediul instituției locale, în scopul verificării unei sesizări privind descoperirea unei sculpturi, tip bust.

Sculptura a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca și a fost preluată în custodie de Primăria comunei Cotești.

Bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepția unor deteriorări în zona feței. Inscripțiile aflate pe bust arată că acesta a fost creat de către sculptorul Oscar Han, autorul Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586.

La inițiativa Primăriei Cotești, un expert a realizat o verificare inițială a bustului, care îl reprezintă, în opinia acestuia, pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928.

În funcție de rezultatul evaluării, care va stabili autenticitatea și valoarea bunului cultural, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea va declanșa procedura de clasare a bustului în Patrimoniul cultural național mobil.

Cu această ocazie, Primăria comunei Cotești și-a arătat intenția ca, după încheierea procedurilor de evaluare, să asigure restaurarea bunului și ridicarea unui soclu în comuna Cotești în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a bunului cultural.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu