Câteva precizări pentru cei care doresc să ia parte la Zilele Iancului

• publicat la: 25 august 2017
Câteva precizări pentru cei care doresc să ia parte la Zilele Iancului

Organizatorii evenimentului Zilele Iancului din Ianculesti, Primăria si Consiliu Local Carei,  nu au făcut public  întregul  program al manifestărilor ci doar partea artistică.  Pentru cei interesati, Buletin de Carei le  aduce la cunostinta că deschiderea oficiala va avea  loc de la ora 12,00 la bustul lui Avram Iancu din apropierea bisericii Sf. Gheorghe. Vor avea loc si depuneri de coroane de flori asa cum se procedează de obicei. Sa sperîm că primarul Kovacs se va documenta mai temeinic si nu va mai afirma că Avram Iancu si-a făcut studiile la Budapesta.

Satul Ianculesti este o colonie de moti stabiliti in jurul Careiului ca urmare a impropietăririi  cu  pământ prin Reforma Agrară din 1921. In 1940 sătenii au fost expulzati  de adminsitratia hortystă  instaurată în urma Dictatului de la Viena. Cei care mai trăiesc primesc pensie de refugiat si isi amintesc de zilele in care au fost tinuti in gara din Carei  inainte de îmbarcarea in vagoanele de animale cu care au fost expulzati peste noua graniţă trasată la Viena.

Ora de incepere a programului artistic   este 16,00 pe invitatia distribuita la institutiile judetene si la câteva din  asociatiile  din Carei  si 17,00  după cum apare pe afisul postat de Primăria Carei.

Deşi invitatul de onoare este doar Mariana  Anghel, vor mai da glas cântecelor populare şi  Sava Negrean Brudaşcu, Leontina dorca şi Carmen Maria Sas alături de evoluţia  Ansamblului  Cununiţa şi Doruri Sătmărene.

Vă reamintim că la ediţia din anul trecut au cântat pe scena de la Ianculeşti  Veta  Biriş şi Ionuţ Langa dar niciunul dintre aceştia  nu au  avut în repertoriu cântece din Ţara Moţilor sau  cântece de ţară şi neam.

În satul Ianculeşti nu există Cămin Cultural funcţional,  clădirea fiind lăsată în paragină. Şcoala din sat este în curs de demolare iar  potrivit sătenilor, Primăria Carei intenţionează să construiască Capela Mortuară din materialele rezultate din demolarea şcolii. Satul este trecut în prima zonă de impozitare dar nu are apă curentă, canalizare şi nici transport în comun către oraş.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/08/zilele-iancului.html

comentarii

de Horia Mãries la 26 august 2017 - 09:43

@studii

Interesant comentariul Dvs.

Fiindcã contine un nume unguresc, nu-l prea înteleg si mã abtin sã-l comentez asa cum ar merita.

Eu stiu doar urmãtoarele:

Avram Iancu s-a născut în Munții Apuseni într-o familie de țărani moți înstăriți. Cel dintâi strămoș cunoscut al lui Avram Iancu este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta. Fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea.

Gheorghe Iancu (decedat înainte de 1812) a avut șapte copii, patru fete – Sântioana, Maria, Zamfira și Ana – si trei băieți – ALISANDRU tatăl viitorului erou, Avram și Ioan.

Tatăl lui Avram Iancu, Alisandru (1787-1855), a fost pădurar, apoi jude domenial. El a urmat școala primară în sat și probabil pe cea din Câmpeni. Mama lui Avram Iancu a fost Maria Gligor. Cei doi copii ai familiei Iancu au fost Ioan (1822-1871) și Avram.

Având o situație materială bună, Avram Iancu a urmat școala primară în satul natal, în crângul Târsa, unde l-a avut învățător pe Mihai Gomboș, fiind apoi mutat de părinți la Poiana Vadului, și Câmpeni, absolvind la vârsta de 13 ani. Aici l-a avut dascăl pe Moise Ioanette. Gimnaziul l-a urmat începând cu anul 1837 la Zlatna, absolvind în anul 1841. S-a înscris apoi la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj.

În anul 1846, așa cum obișnuiau toți cei care în epocă terminau științele juridice, a încercat să ocupe o funcție administrativă, solicitând să fie primit într-o slujbă de practicant fără salariu. Cererea sa a fost însa respinsă de guvernul din Cluj deoarece provenea dintr-o familie de iobagi, doar nobililor fiindu-le aprobate asemenea funcții. După câteva săptămâni s-a înscris cancelist la Târgu Mureș, la Tabla Regească (Curtea de Apel a Transilvaniei). Își ia examenul de avocat în martie 1848. În perioada când a fost cancelist la Târgu Mureș i-a cunoscut pe cei mai mulți dintre tinerii români care aveau să îi fie camarazi de luptă în timpul Războiului Național din Transilvania: Nicolae Bârlea, Iacob Bologa, Ioan Buteanu, Petru Dobra, Vasile Fodor, Iosif Hodoș, Ilie Măcelariu, Florian Micaș, Alexandru Papiu-Ilarian, Ioan Oros, Ioan Pinciu, Dionisie Pop Marțian, Samuil Poruțiu, Nicolae Solomon, Iosif Sterca-Șuluțiu, Dionisie Tobias, Amos Tordășianu. Tot în această perioadă îl cunoaște pe Nicolae Vlăduțiu, viitor prefect de legiune și pe Nicolae Mureșan, viitor tribun.

Pe limba Dvs. puteti studia si învãta esentialul si din Wikipedia.

de Horia Mãries la 26 august 2017 - 15:13

@studii

Post Scriptum (Utóirat);

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Avram_Iancu

Lasati un comentariu