Încă 350 de români căzuți la Stalingrad au fost reînhumați creștinește

• publicat la: 26 august 2017
Încă 350 de români căzuți la Stalingrad au fost reînhumați creștinește

Osemintele a aproximativ 350 de eroi căzuți în bătălia pentru Stalingrad,  identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localități din regiune, vor fi reînhumate în această toamnă în Cimitirul Militarilor Români de la Rosoșca, a declarat ambasadorul României la Moscova pentru Agerpres, Vasile Soare.

Un al doilea astfel de cimitir este proiectat a se realiza în Regiunea Krasnodar, unde se cunosc locurile de înhumare a circa 1.000 de militari români căzuți pe frontul spre Caucaz, a adăugat diplomatul.

„Noi avem în jur de 153.000 de morți, răniți și dispăruți (în luptele pentru Stalingrad — n.r.). Avem 75-78 de localități unde (militarii români — n.r.) au fost înmormântați în zona Stalingrad. (…) Avem un acord interguvernamental în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor militare cu Federația Rusă, care merge foarte bine. Noi ne îngrijim de mormintele lor, ei ar trebui să se îngrijească de mormintele noastre de acolo. Problema este că noi nu le aveam. Căutăm, găsim în localități, mergem după documente de arhivă. În localitățile în care îi găsim, (…) are loc o operațiune de căutare, exhumare și reînhumare”, a menționat ambasadorul României la Moscova.

Soare a adăugat că în multe localități, militarii români au fost înhumați în cimitirele localităților, dar au fost și numeroase situații în care aceștia au fost înmormântați pe marginea drumului sau lângă calea ferată.

„Sunt foarte multe astfel de cazuri. Nu se știe absolut nimic despre ei. Cei care au fost consemnați și am avut șansa să-i găsim, îi reînhumăm. În 2015, când am inaugurat cimitirul, am înhumat primii 75, în 2016, 594. Pentru anul acesta avem în jur de 350. Cred că în septembrie-octombrie îi vom reînhuma”, a precizat diplomatul român.

Vasile Soare a amintit că, în urmă cu doi ani, pe 25 octombrie 2015, s-a reușit o premieră prin amenajarea primului cimitir românesc în Federația Rusă.

„Am primit 6.000 de metri pătrați, la 38 de kilometri de Stalingrad. Până acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei. Am început exhumările și reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămășițe. Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântați creștinește, într-un final”, a afirmat ambasadorul român.

Diplomatul a mai spus că, pe linia fostului front spre Caucaz, se cunosc locurile în care au fost înmormântați peste 1.000 de militari români.

„Avem în proiect să facem un al doilea cimitir, undeva în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Încercăm să facem maximum posibil să ne căutăm acești eroi, acești militari și să amenajăm un cimitir cum se cuvine”, a declarat oficialul.

Reprezentantul României la Moscova a spus că sunt sute de localități în care au murit prizonierii de război români.

„Am avut în sute de localități prizonieri. În Urali, am găsit recent în 5 localități peste 250 (de prizonieri înmormântați — n.r.). După aceea, zeci în circa 20 cimitire ale fostelor lagăre”, a spus ambasadorul.

Vasile Soare a precizat că s-au găsit mormintele unor prizonieri români din Primul Război Mondial.

sursa activenews.ro

Lasati un comentariu