Manualele şcolare între necesitate şi afacere

• publicat la: 30 august 2017
Manualele şcolare între necesitate şi afacere

În 1999, când a izbucnit “scandalul manualelor alternative”, România nu era membră a Uniunii Europene. S-a spus că de ele depinde primirea noastră în Europa, deși nu există nicio obligație sau recomandare în acest sens. An de an au apărut alte manuale de istorie cu studiu tot mai redus pentru perioada geto-dacilor sau al renumiţilor domnitori cărturari români, alte denumiri pentru  disciplina Limba şi Literatura Română dar nu numai.

Primele manuale diferite pentru o anumita disciplina, realizate pe baza unei programe comune, au aparut in anul scolar 1996-1997, in cadrul Proiectului de reforma a invatamantului preuniversitar, cofinantat de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala, cartile fiind destinate elevilor claselor a ll-a, cei din clasele intai beneficiind cu un an inainte de manuale alternative, printr-un proiect mai vechi.

In anul scolar 1997-1998 au fost introduse manualele alternative pentru clasele a lll-a si a V-a, iar un an mai tarziu pentru clasele a lV-a si a Vl-a.

Desi oferta de manuale este în ultimii ani mult mai mare, în fiecare toamnă, în ajunul începerii noului an scolar, cărtile lipsesc din librării dar şi de pe băncile unor şcoli. Tot mai mulţi părinţi din Carei se plâng că în prima zi de şcoală nu se găsesc pe băncile din clase manualele aferente anului de studiu aşa cum se întâmpla  pe vremea lor. După spusele lor, unele manuale au sosit chiar în luna mai …Sau sosesc manuale care nu au fost comandate de cadrele didactice, adică manuale de la alte edituri decât cele solicitate în anul şcolar precedent. Mulţi dintre noi îşi amintesc  de vremurile când uniforma era obligatorie dar fiecare elev avea pe bancă la începutul anului manualele necesare. Nu mai trebuiau cumpărate tot felul de caiete de exerciţii şi nici manuale suplimentare.

În loc  să existe preocupare pentru ca toţi elevii să beneficieze de întregul set de manuale la început de an şcolar ministerul este preocupat de editare de manuale pentru educaţie fizică şi sport.

Premierul Mihai Tudose a declarat marți seară la un post TV că  Executivul și-a propus să renunțe la manuale alternative și auxiliare și să se bazeze doar pe două tipuri de manuale.

„Va trebui, în această toamnă, să stabilim foarte clar care sunt acele manuale. Eventual pe două tipuri de manual — gen Biologia pentru partea reală și pentru partea umană, adică mai pe scurt și mai pe larg. Mi se pare o nebunie că, în fiecare an, se rescrie manualul de Istorie. De parcă în fiecare an Ștefan cel Mare mai face ceva, mai câștigă câte o luptă, mai pierde câte ceva. La Matematică, Pitagora se mai gândește și rescriem manualul”, a declarat Tudose, în opinia căruia toată această situație nu a fost benefică pentru educație, fiind generată din anumite interese.

„Culmea este că nu-i deloc un demers pentru educație. Este un business. Cu caiete suport, cu fițuici suport, o nebunie completă. Generează o mulțime de bani care pleacă de la buget, generează niște ghiozdane de pleacă copilul de acasă de parcă fuge de acasă, că trebuie să aibă două manuale, plus cele șase caiete, plus cele opt fascicule suport. Doresc să avem manualul tip, fixat și apoi tipărit de toate editurile, dacă nu se poate”, a mai spus premierul.

„S-a spus că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. Nu spune însă nimeni că jumătate din nebunia ultimelor ani, când ne uitam la manuale pe când nu erau, vorba poetului național, jumătate din problemă era generată de acel război al editurilor, care se băteau pe editarea unui manual, cu contestații și tot așa. Atunci, poate declarăm manualele de importanță strategică națională, că sunt cărțile de plecare să învețe copii noștri și le facem la Monitorul Oficial”, a conchis Mihai Tudose.

Inițial, premierul Tudose a comentat inițitiva privind introducerea manualelor pentru educație fizică spunând că este „convins” că a fost o „glumă” a ministrului Educatiei, Liviu Pop.

Tudose a preciza însă că, dacă ministrul reușește să aducă toate manualele necesare în clase la începerea școlii, poate să prezinte și un „manual de colorat la sport”.

„Dacă pe data de 15 septembrie toate manualele sunt pe bancă cuminți, asteptând elevii la școală, eu cred ca domnul ministru poate să ne prezinte și manualul de colorat pentru ora de sport. E dreptul lui să imagineze așa ceva”, a spus Tudose.

Lasati un comentariu