Primăria Carei are alergie la foştii refugiaţi din Ianculeşti din 1940?

• publicat la: 27 august 2017
Primăria Carei are alergie la foştii refugiaţi din Ianculeşti din 1940?

Pe pagina oficială a Primăriei Carei apare o descriere a evenimentului de la zilele satului Ianculeşti. Din relatare lipseşte menţionarea faptului că potrivit tradiţiei şi în acest an a fost premiat cel mai vârstnic fost refugiat din sat în urma intrării în vigoare a Dictatului de la Viena.  A fost prezent la manifestare Florin Găzdac, primvicepreşedinte al Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940 care împreună cu Daniela Ciută de la filiala Carei au premiat cel mai vârstnic fost refugiat din sat.

În septembrie 1940  românii din Ianculeşti au fost schingiuiţi şi duşi la gara Carei pentru a fi îmbarcaţi în vagoane de vite cu care au fost trimişi spre Oradea şi de acolo mai departe spre centrul ţării.

Evitarea acestei consemnări  denotă că Primăria este deranjată de Asociaţia foştilor refugiaţi din Carei sau doar de refugiaţii din Ianculeşti?

Pentru că în manualele de istorie nu se oferă date despre tragedia petrecută în toamna anului 1940 vă punem la dispoziţie declaraţia preotului satului Ianculeşti din acea perioadă.

http://adevarul.ro/locale/satu-mare/declaratii-preot-dictat-1_52418900c7b855ff56bda27b/index.html

Pentru cei care nu sunt oameni ai locului precizăm că în toamna anului 1940 au fost expulzaţi toţi românii din Carei şi  satele înconjurătoare, nu numai moţii din Ianculeşti şi Marna Nouă. Încă mai trăiesc la Lucăceni copii celor care în septembrie 1940 erau traşi pe jos, legaţi de cai, pentru a fi aduşi la organele de cercetare ale administraţiei hortyste din Carei. La Carei au fost concediaţi din instituţii toţi românii care nu vorbeau limba maghiară în prima fază iar  apoi au fost  expulzaţi peste noua graniţă instituită.

Indiferent cine se supără aceasta este istoria  adevărată trăită de localnicii români în acea perioadă. Nu trebuie să ne ruşinăm să recunoaştem ceea ce s-a întâmplat mai ales că nimeni din cei care trăiesc astăzi nu au avut vreo vină.

Fără a cunoaşte istoria reală   nu putem milita pentru a împiedica repetarea ei.  Deci recomandăm Primăriei Carei să treacă şi  premierea  fostului refugiat Toader Gheorghe.  Gheorghe a  Măriei lui Iosif   trăieşte şi cu amintirile din acea perioadă şi nu înţelege de ce este şi acum cenzurat deşi e bun plătitor de taxe şi impozite la Primăria Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2017/08/zilele-iancului-2017.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu