Dezvelirea şi sfinţirea Troiţei închinate refugiaţilor din 1940 în urma Dictatului de la Viena. GALERIE DE IMAGINI

• publicat la: 24 septembrie 2017
Dezvelirea şi sfinţirea Troiţei închinate refugiaţilor din 1940 în urma Dictatului de la Viena. GALERIE DE IMAGINI

După ploile abundente, care s-au abătut în ultimele zile asupra judeţului Satu Mare, iată că în ziua de duminică, 24 septembrie, la Lucăceni a răsărit soarele, parcă pentru toţi refugiaţii, plecaţi dintre noi, dar şi pentru cei care încă mai trăiesc,  care în luna septembrie a anului 1940 au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în urma odiosului Dictat de la Viena, din 1940, în urma căruia Ardealul a fost smuls din trupul patriei-mamă, România.

Ceremonia de dezvelire a Troiţei de la Lucăceni a fost organizată de Asociaţia Judeţeană a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 – Filiala Carei – preşedinte DANIELA CIUTĂ, în colaborare cu Primăria Berveni şi Asociaţia URMAŞII LUI VASILE LUCACIU din Lucăceni – preşedinte MIRELA HORGOŞ.

Parastasul şi Sfinţirea Troiţei din Lucăceni

Conform tradiţiei, sfinţirea Troiţei de la Lucăceni, dedicată refugiaţilor din 1940, a debutat cu participarea lucăcenarilor şi a oaspeţilor la Sfânta Liturghie, săvârşită de preotul paroh OVIDIU BONTOŞ, în biserica din localitate, surpanumită şi VORONEŢUL ARDEALULUI. După ieşirea din biserică, toţi credincioşii şi invitaţii s-au deplasat în faţa Căminului Cultural VASILE LUCACIU, unde a avut loc dezvelirea şi sfinţirea Troiţei închinată refugiaţilor din septembrie 1940. Această manifestare a debutat cu intonarea Imnului de stat al României DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE, de către CORALA ARMONIA din Carei, dirijată de IONEL TORDOI.

A urmat apoi dezvelirea Troiţei de către: prof. Dr. IOAN CORNEANU, MIRELA HORGOŞ – preşedintele Asociaţiei URMAŞII LUI VASILE LUCACIU din Lucăceni, prof. MIHAI BERTEANU din Carei, ing.Daniela Ciută şi Mircea Dobra – preşedintele Societăţii AVRAM IANCU – Satu Mare. Parastasul şi sfinţirea Troiţei a fost săvârşită de un sobor de preoţi format din: Ovidiu  Bontoş – preot paroh din Lucăceni, Cosmin Bontea – preot la biserica Sf.Arhangheli mihail si Gavril din Carei, Călin Pop – preot paroh din Marna şi Gheorghe Sorian – preot paroh din Ianculeşti şi cântăreţii şi slujitorii bisericeşti: Gheorghe Bonto, Vasile Bonta din Lucăceni, Andrei Donca  şi Dorin Donca din Carei.

Depuneri de coroane la Troiţa refugiaţilor din Lucăceni

Momentul emoţionant al Sfinţirii Troiţei şi Parastasului dedicat tuturor refugiaţilor plecaţi dintre noi la cele veşnice a fost urmat de ritualul depunerii coroanelor de flori la Troiţă. Au depus coroane de flori: Primăria Berveni, Primăria din Şişeşti,  Asociaţia Judeţeană a  Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 şi a Filialei din Carei, Despărţământul ASTRA Carei, Şcoala generală din Lucăceni, Asociaţia UNIREA 2009 din Carei, Societarea cultural-patriotică AVRAM IANCU  Satu Mare,  Grupul ,,Crăişorii,, de la Liceul ,,Ioan Buteanu,, din Gurahonţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă SOMEŞUL  Satu Mare, Asociaţia Cultul Eroilor REGINA MARIA din Maramureş, Organizaţia PSD – Filiala Lucăceni, coordonată de IOAN VIMAN şi ALDE Satu Mare, reprezentată de ADRIAN ŞTEF.

Alocuţiuni memorabile rostite de personalităţile participante la dezvelirea Troiţei din Lucăceni

 După solemnitatea depunerilor de coroane au rostit alocuţiuni memorabile personalităţile prezente la acest eveniment din viaţa lucăcenarilor: KISS ZOLTAN – primarul comunei Berveni, care a menţionat printre altele că nu trebuie să se mai întâmple niciodată ceea ce s-a întâmplat în 1940 şi că trebui să trăim în continuare în linişte şi pace; IOAN TENTIŞ – primarul din Şişeşti, care a spus că după mai bine de 90 de ani lucăcenarii au păstrat tradiţiile maramureşenilor şi că ei nu sunt sătmăreni, chiar dacă s-au născut pe aceste meleaguri, pentru că prin venele lor curge sânge de moraşan. Au mai vorbit despre lucăcenari şi istoria refugiaţilor: col.(r) GAVRIL BABICIU de la Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria  Maramureş, IOAN URSAN, DANIELA CIUTĂ – preşedintele Despărţământului ASTRA Carei şi MIRCEA DOBRA – preşedintele Societăţii cultural-patriotice AVRAM IANCU  Satu Mare. Momente emoţionante au creat în cadrul acestei manifestări de la Lucăceni şi refugiaţii aflaţi în viaţă: MARIA MĂGUREANU, 90 de ani,  GAVRIL BUD din Şişeşti, 95 de ani şi CORNEL TĂMAŞ de 87 de ani .

Diplome de excelenţă pentru toţi cei care s-au implicat în construirea Troiţei din Lucăceni

 DANIELA CIUTĂ – preşedintele Asociaţiei Judeţene a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viene din 30 august 1940 – Filiala Carei, a acordat Diplome de excelenţă tuturor acelora care s-au implicat în construirea acestei Troiţe: Mirela şi Marius Horgoş, Călin Trif – sculptorul Troiţei, Niculae Ţineghe – pădurar, Gheorghe şi Zaharie Coman, Mihai Nadăş, Mihai Bertelan, Daniel Sabău, Ioan şi George Ţineghe, Grupului CRĂIŞORII din Gurahonţ, Ansamblului VASILE LUCACIU din Şişeşti, refugiatei în viaţă MARIA MĂGUREAN şi regugiatului CORNEL TĂMAŞ. La această manifestare au participat şi poetul AUREL POP, LIVIA HAIDU – membru fondator al Asociaţiei URMAŞII LUI DR. VASILE LUCACIU, interpreta Angela Munteanu, DOREL IURCENCO – regizor tehnic la Teatru de Nord din Satu Mare.

Finalul Ceremonialului de Sfinţire a Troiţei refugiaţilor de la Lucăceni a fost marcat de muzică, poezie şi dansuri tradiţionale

Momentele artistice dedicate Ceremonialului de Sfinţire a Troiţei regugiaţilor de la Lucăceni au fost marcate de microrecitalurile de muzică şi poezie susţinute de: Corul ARMONIA din Carei, Ansamblul VASILE LUCACIU din Şişeşti, Grupul CRĂIŞORII din Gurahonţ, recitatorii Alexandra Danciu, alexandra Ţineghe, Marcel Ursan, Iulia Coşarcă, Luca Taraful LĂUTARII din Carei, Ansamblul URMAŞII LUI VASILE LUCACIU şi interpreţii de muzică populară ANA MARIA PTEANCU şi îndrăgita interpretă de muzică populară ANGELA MUNTEANU. Mai multe informaţii de la Ceremonia de Sfinţire a Troiţei refugiaţilor de la Lucăceni, veţi putea afla din emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, difuzată pe NORD VEST TV Satu Mare, duminică, 1 noiembrie de la ora 13.00. Emisiunea poate fi urmărită şi pe internet, accesând adresa www.nordvest-tv.ro

DUMITRU ŢIMERMAN, gazetadenordvest.ro

Imagini de la eveniment

https://www.facebook.com/pg/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1923995124515423

comentarii

de Buletin de Carei la 24 septembrie 2017 - 19:49

Am retinut ca nu intelegeti sensurile cuvintelor din limba romana iar daca le intelegeti inseamna ca procedati la promovarea minciunii. E prea mult sa cititi pana la final un articol ca sa vedeti cine semnează? Pentru factura de curent vă rog să faceti o cerere in baza legii 544 a liberului acces la informaţie şi să descoperiţi singur ce vreţi să aflaţi nu să staţi cu mâna întinsă la alţii. Dacă nu vă pricepeţi să întocmiţi o cerere solicitaţi ajutor şi data viitoare veţi şti şi singur să vă descurcaţi. Buletin de Carei îşi plăteşte toate taxele şi impozitele spre deosebire de primarul Kovacs care din 2008 are reţinere pe salariu pentru datoriile la bugetul de stat. Dovediţi că nu am plătit ca să nu vă faceţi mai mult de râs decât aţi făcut-o până acum.

de Farcau Mariana la 24 septembrie 2017 - 20:05

Felicitari organizatorilor si tuturor participantilor la acest eveniment deosebit.Frumoase costume populare,minunati oameni!

de Buletin de Carei la 24 septembrie 2017 - 20:25

Frumoase cuvinte si frumoase ganduri răzbat din mesaj. Manifestarea dovedeşte că oamenii buni pot convieţui paşnic dacă există respect!

Raspunsuri

Lasati un comentariu