Noile reguli pentru înmormântare iscă controverse şi vizează tradiţiile româneşti

• publicat la: 28 septembrie 2017
Noile reguli pentru înmormântare iscă controverse şi vizează tradiţiile româneşti

Începând din această lună a intrat în vigoare o lege a Guvernului Cioloș adoptată pe data de 23 noiembrie 2016, care care va stârni multe controverse.

Din moşi strămoşi românul ține mortul trei zile pentru a-l jeli, dar, conform noii legi, dacă nu e dus la groapă în 36 de ore familia defunctului riscă o amendă de până la 10.000 de lei.

“Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții”, a explicat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România, potrivit cotidianul.ro.

”Medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) se ocupă de controale, împreună cu polițiștii. Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua și data morții. Și în funcție de asta și când are loc înmormântarea”, a completat acesta, potrivit ortodoxinfo.ro, scrie ziarulunirea.ro.

Se spune că „unde-i lege nu-i tocmeală”, aşa că românii trebuie să respecte noile reglementări dacă nu doresc să primească amenda destul consistentă.

Ce se va întâmpla cu cei care nu respectă legea privind interzicerea priveghiului în casele particulare şi depunerea mortului la capelă în condiţiile în care nu în toate satele există capelă mortuară?

Din mai  2013 a fost iniţiat un proiect de hotărâre  privind construcţia unei Capele Mortuare în satul Ianculeşti dar  proiectul tehnic oferit cu titlu gratuit  de consilierul Ciută nu a adunat majoritate de voturi.  La 4 ani de la această iniţiativă Capela mortuară nu există încă şi oamenilor din sat li se solicită 100 de lei contribuţie deşi nu au văzut nicio schiţă sau un proiect. Mai mult, sătenii sunt somaţi să semenze pentru cedarea unor parcele de pământ care ar fi pe amplasamentul noii construcţii dar în fapt, numărul topo nu coincide cu acea zonă ci cu cea din jurul lacului.

Până la rezolvarea acestor probleme se pare că noua lege ce a intrat în vigoare în această lună va pune pe jar familia decedatului care va trebui să respecte termenul de 36 de ore pentru înhumare.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu