Bustul lui Mihai Eminescu de la Carei realizat doar din donaţii. Au onorat cu prezenţa la dezvelire Ministerul Culturii prin Alexandru Pugna, Prea Sfinţiile lor Iustin şi Virgil, conducerea Academiei Române, Prefectul Darius Filip

• publicat la: 17 octombrie 2017
Bustul lui Mihai Eminescu de la Carei realizat doar din donaţii. Au onorat cu prezenţa la dezvelire Ministerul Culturii prin Alexandru Pugna, Prea Sfinţiile lor Iustin şi Virgil, conducerea Academiei Române, Prefectul Darius Filip

Am primit pe adresa redacţiei un comentariu legat de amplasarea bustului lui Mihai Eminescu de la Carei. Având în vedere că  autorul l-a trimis în privat deci a dorit să rămână anonim vom respecta  dorinţa dumnealui dar  vom face precizările de rigoare pentru a nu rămâne cu informaţiile  false.

Bustul lui MIHAI EMINESCU DE LA CAREI  s-a ridicat  din donaţiile unor societăţi şi a unor români. Primăria Carei nu a contribuit cu fonduri pentru bustul lui Mihai Eminescu. Nici la ceremonia de dezvelire nu a fost prezentă.

Realizarea bustului lui Mihai Eminescu a costat 25.000 lei. S-au mai adăugat la această sumă 4.400 lei, valoarea autorizaţiilor necesare. Pentru soclu am căutat firme din Carei care să îl ridice. La Independent Vaju Ianos  s-a plătit suma de 4.000 lei.

Înca mai este nevoie de donaţii pentru achitarea bustului care repet, nu a beneficiat de fonduri din partea Primăriei Carei.

Mulţumesc încă o dată sponsorilor şi participanţilor la acest important eveniment din viaţa careienilor.

Iniţiativa amplasării bustului lui Mihai Eminescu la Carei aparţine Despărţământului ASTRA Carei. Nu a existat nici o altă iniţiativă de acest fel pe Ordinea de Zi a Consiliului Local Carei.

Proiectul Despărţământului ASTRA Carei a primit vot negativ de la Consiliul Local în data de 24 februarie 2015 . La data de 3 mai 2017 a fost aprobată amplasarea bustului lui Mihai Eminescu la Carei. Toate aceste afirmaţii sunt conforme cu Procesele Verbale ale şedinţelor de Consiliu Local de la datele respective.

Nimeni din Primăria Carei sau din partea Consiliului Local nu a onorat cu prezenţa ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu de la Carei.

Am fost onoraţi să îi avem alături pe Alexandru Pugna, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pe acad.Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, pe acad.Emil Buzo, preşedintele filialei Cluj Napoca a Academiei Române, pe acad.Marius Porumb, pe Prea Sfinţiile lor Virgil de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei şi Iustin de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a Prefectului Darius Filip, a preşedintelui ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu, a reprezentantului Mitropoliei Clujului şi Feleacului, a profesorului Ioan Sabău-Pop de la Universitatea din Târgu Mureş, a profesorului Avram Fiţiu de la Universitatea de ştiinţe agricole Cluj Napoca, a primarului din Reghin, ec.Maria Precup, a primarului din Feştiliţa Republica Moldova, Nicolae Tudoreanu, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, prof.univ.Aurel Chiriac, a directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare, Danciu Zamfir, a directorului Muzeului Judeţean Felician Pop, a reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene dr.Viorel Câmpean şi Marta Cordea,  a preşedintelui Asociaţiei Codrenii Ionel Costescu şi a dr. Natalia Lazăr din Negreşti Oaş, a directorilor de şcoli careiene dar şi a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare .

Vedeţi câte personalităţi au venit să aducă un omagiu lui Mihai Eminescu prin prezenţa lor? Nu e pentru prima dată când Primăria Carei nu ştie să îşi primească oaspeţii de înalt rang care intră în oraş, noi careienii suntem obişnuiţi cu astfel de atitudini faţa de manifestările culturale româneşti organizate de către Despărţământul ASTRA Carei.

Cei care mai doresc  să contribuie pentru achitarea bustului lui Mihai Eminescu de la Carei o pot face în contul

RO47RNCB 0227 0182 4739 0001

deschis la BCR Sibiu, codul de identificare fiscală fiind   4405910.

La Destinaţia sumei vă rugăm să notaţi…pentru Eminescu la Carei

 

Daniela Ciută

 

comentarii

de serenisima la 17 octombrie 2017 - 15:19

bustul lui Eminescu este intre sediul udmr si psd Carei si culmea e ca nimeni din politicienii de acolo nu a fost prezent la dezvelire!
din tot consiliu local numai domnu Ilie a mers acolo! domnul prefect de la psd satumare cum a fost lasat singur de conducerea psd Carei si de consilierii psd de la Carei? e mai mare nevoie de firimiturile aruncate de jeno din buget decat respectul pentru colegi?

Lasati un comentariu