Proiect transfrontalier la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei
În perioada 17-20 octombrie 2017, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei, alături de trei profesori însoţitori şi directorul instituţiei de învăţământ, am participat la prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului “Határtalanul” având ca parteneri elevi și profesori de la școala “Harsányi János Szakgimnázium és Szakközépiskola” din Budapesta.
Proiectul are tema: “Colectarea selectivă a deşeurilor şi reutilizarea lor”.
Vremea frumoasă de toamnă a oferit ocazia perfectă pentru realizarea multor programe pline de experienţe de neuitat.
Şederea de patru zile pe teritoriul Ungariei a început cu o vizită la Centrul Ecologic de la Poroszló, ,, Tisza-Tavi Ӧkocentrum”.
Pe lângă munca depusă, am dobândit noi cunoştinţe. Am avut ocazia să cunoaștem vieţuitoarele şi vegetaţia din Tisa, fapt care a condus la participarea noastră la un concurs unde a trebuit să răspundem la diferite întrebări referitoare la informaţiile obţinute. Concursul s-a desfăşurat pe vaporașe, noi am fost împărţiţi în trei grupe mixte, formate din elevi din Carei şi din Budapesta. Am fost însoţiţi de un ghid, pe insulele Tisei. Scopul acestor deplasări a fost căutarea diferitelor obiecte ascunse pe insulă care erau simbolurile unor vieţuitoare sau plante reprezentative din Tizsa-tó despre care anterior aflasem informaţii.
A doua zi programul a continuat în Budapesta, la instituţia de învăţământ, unde am avut ocazia să participăm la un program de specialitate, am avut de prezentat materiale legate de proiect, am participat la un meci de fotbal amical, iar după masă am vizitat Parlamentul Ungariei și am făcut o plimbare cu vaporul pe Dunăre.
Următoarea zi petrecută în Budapesta ne-a oferit şansa să contemplăm frumuseţile acestui oraş cu autocarul, însoţiţi de un ghid care ne-a vorbit despre istoria şi arhitectura locală. În a doua parte a zilei am vizitat muzeul şi pivnița fabricii Zwack Unicum din Budapesta, ne-am plimbat prin împrejurimile cetăţii Buda, am admirat minunata panoramă oferită de Buda şi Pest de pe muntele Gellért.
Ultima zi a şederii noastre s-a încheiat cu un program de specialitate precum şi comemorarea evenimentelor din 23 octombrie.
Cu toţii ne-am întors acasă mai „bogaţi în cunoștințele ştiinţelor naturii”, cu informaţii preţioase și noi prietenii.
În ceea ce priveşte viitorul, această prietenie și colaborare va deveni una mai strânsă, deoarece în perioada 17-20 martie 2018 acest proiect va continua cu activităţi la școala noastră și în zona orașului Carei.
Grupul de lucru din cadrul proiectului amintit